Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

PANNON Pro Innovációs Kft. a karbonlábnyom csökkentéséért és a kibocsátás kompenzálásáért

2020. december 03


A Zöldipari percek vendége Riesz Lóránt projektfejlesztési vezető, aki a PANNON Pro Innovációs Kft. tanácsadó cég innováció-menedzsment szolgáltatásait ismertetve, kitér arra is, hogy több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek különböző méretű innovációs projektek tervezése és kivitelezése terén, kiváltképp éghajlatváltozási, energetikai, valamint az ipari szimbiózist és biomassza alapú gazdaságot érintő témákban.

Éppen ezért egyedülálló, kiterjedt szakértői hálózatán keresztül vállalatoknak, intézményeknek nyújtanak tanácsadói szolgáltatásokat annak érdekében, hogy azok 2050-ig elérjék a kitűzött célt: a karbonsemlegességet. Az idei év során például olyan startup-okat karolnak fel, amelyek kifejezetten a műanyag feldolgozást, -felhasználást helyezik tevékenységük fókuszába és megoldást kínálnak e problémára.  

Mint ismeretes, az Európai Unió 2050-re tűzte ki célul, hogy a karbon-kibocsátás minimálisra csökkenjék. Ezt a célt csak fokozatosan bevezetendő szigorításokkal lehet elérni, amelyeket követniük kell a kis- és nagyvállalatoknak egyaránt. A PANNON Pro Innovációs Kft. tanácsadóként segít a cégeknek először is abban, hogy megismerjék, felmérjék karbonlábnyomukat, hiszen ez az alapvető feltétele annak, hogy csökkenteni tudják azt. Megvizsgálják, hogy a cég mely tevékenységeiből származnak az üvegházhatású gázok kibocsátásai, az adatokat összevetik és elemzik, hogy honnan, miből lehet „lefaragni”, avagy mivel lehet ezt kompenzálni. Például egy nagyobb volumenű, nemzetközi rendezvény esetében szinte biztos, hogy a legnagyobb mértékű kibocsátás a látogatók utazásából ered, de az is fontos, hogy milyen catering szolgáltatót vesznek igénybe: helyi vagy import ételek, húsos vagy vegetáriánus menü kerül-e az étlapra. Kardinális kérdés a hulladéktermelés nagysága, illetve az, hogy egyáltalán el tudjuk-e kerülni a hulladékképződést.  

A teljes interjú itt hallgatható meg:

 

Ha viszont már nem tudunk a kibocsátás mértékén - az eddig tárgyalt módon - csökkenteni, akkor a karbonsemlegesítés másik eszköze, az úgynevezett „off-set” projekt. Ez úgy normalizálja a kibocsátást, hogy a projekt megvalósulása során kompenzálják a szén-dioxid kibocsátást egy kvázi ellenszolgáltatással, amely nem az adott rendezvényen, cégen belül semlegesíti a szennyezést, hanem ugyanolyan mértékben, de máshol, máshogyan. Például Kenyában gyakori a kövekből épített tűzhely, amelyet „off-set’ projekten belül kicserélnek egy jóval energiahatékonyabb, környezetkímélőbb főzőalkalmatosságra. Ennek a másik, elterjedtebb módja fák ültetése, élőhelyek kialakítása, a kibocsátás mértékével egyező mértékben.

Ez jellemzően a fejlődő országokban vált eddig gyakorlattá, azonban a PANNON Pro Innovációs Kft. dolgozik ennek hazai meghonosításán, ezért – sok más kiállító mellett – velük is lehet majd találkozni a jövő áprilisban a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) szervezésében megrendezésre kerülő ÖKOINDUSTRIA Green Expón. E rendezvény karbonlábnyomát is a Pannon Pro Kft. méri fel és egy off-set projekt keretében ezt kompenzálja is. Ezt a konkrét folyamatot ismertetik és mutatják be majd a szakkiállításon, de előtte, a Green Expó november 4-6 között zajló online előprogramján is részt vesznek, hiszen akkor lesz a Plastic Surgery Startup versenyük döntője is.

A cikk forrása: kszgysz.hu

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz