Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

EIT Youth

Skills for the Future

A Skills for the Future egy úttörő középiskolásoknak szóló oktatási program, amelynek célja elősegíteni a vállalkozók következő generációjának nevelését Európában; támogatja őket új meglátásokkal, készségekkel és önbizalmuk növelésével, hogy innovatív megoldásokat találjanak az előttünk álló számos összetett kihívásra. A Skills for the Future az EIT RawMaterials, az EIT Food, az EIT Climate, az EIT Urban Mobility és az EIT Manufacturing tudás- és innovációs közösségek (KIC-ek) kezdeményezése, amelyek az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által támogatott nagyobb hálózat részei, ösztönözik az innovációt és a vállalkozói szellemet Európa néhány legnagyobb kihívásának leküzdésére. A projekt a Junior Achievement Europe-pal partnerségben valósul meg, amely a vállalkozói oktatás vezető szervezete, a kihívás-alapú tanulás előnyeit 2019 és 2021 között csaknem 2600 diák tapasztalhatta már meg Bulgáriában, Magyarországon, Olaszországban, Portugáliában és Szlovéniában. A hallgatók minden országban konkrét témákra összpontosítanak:

Bulgáriába - Urbban Mobility,
Magyarország - Climate,
Olaszország - Food,
Portugália - Manufacture,
Szlovénia - Raw Materials.

A szakértelem, a gyakorlatias, problémamegoldás-fókuszú képzés és az iparági szakértők mentorálásának egyedülálló kombinációját egyesítő Skills for the Future új tanulási módot kínál a diákoknak és tanáraiknak, azt a nézetet közvetítve, hogy a diákok a jövő formálásának elsődleges mozgatóereje. EU-szerte több mint 1000 diák vállalja a kihívást egy fenntarthatóbb európai társadalom felépítésére.

A Skills for the Future négy fő elemből áll:

  • innovációs tábor,
  • kommunikációs tréning,
  • EU Skills for the Future csúcstalálkozó,
  • diákvállalkozások program.


Innovációs tábor

A tanév elején minden országban körülbelül 20 iskolából 100 diák gyűlik össze egy intenzív, 24-48 órás innovációs táborra. A diákcsapatok valós kihívásokkal szembesülnek, iparági mentorok segítségével ötletelnek, kutatnak és innovatív termékeket vagy szolgáltatásokat fejlesztenek.

Kommunikációs tréning

Az innovációs tábor csapatai útmutatást és gyakorlati tanácsokat kapnak, hogy ötleteiket a lehető legsikeresebben tárhassák a befektetők és a nyilvánosság elé. A diákok megtanulják, hogyan mutassák be összetett, akár tudományos ötleteiket, hogyan prezentálhatják azokat a leghatásosabb módon.

EU Skills for the Future csúcstalálkozó

Az innovációs táborokat követően az egyes országok legjobb diákcsapatai összegyűlnek, hogy bemutassák ötleteiket, és kapcsolatokat alakítsanak ki a fenntartható Európa jövőképének megvalósítását segítve. A csúcstalálkozón a hallgatók további képzésben részesülnek, hogy fel tudják ismerni alapvető készségeiket és erősségeiket, és hatékonyan tudják hasznosítani azokat egy csapat tagjaként. Eközben tanáraik is képzésben részesülnek, hogy sikeresen építhessék be a kihívás-alapú tanulást a tanmenetbe.

Diákvállalkozások program

A tanév hátralévő részében minden országban közel 300 diák dolgozik csapatokban, hogy olyan kis cégeket hozzanak létre, amelyek termékeikkel vagy szolgáltatásaikkal megoldást kínálnak a nyersanyagokkal, élelmiszerekkel és az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásokra. Vannak diákok, akik az innovációs táborban kigondolt termékeket vagy szolgáltatásokat viszik tovább, mások új ötletekkel szállnak versenybe. A diákcsapatokat iparági mentorok segítik, akik együtt dolgoznak a diákokkal, fejlesztik vállalkozói,  készségeiket, üzletfejlesztési és kommunikációs, pénzügyi alapismereteiket. A tanév végén a diákvállalkozások országos versenyen mérettetnek meg, a győztes csapatok pedig az európai döntőben is bemutatkozhatnak.

 

 


Girls Go Circular

A Girls Go Circular támogatja az iskoláslányokat, és tágabb értelemben minden diákot, hogy fejlesszék digitális és vezetői készségeiket, miközben megismerkednek a körkörös gazdasággal és megoldásokat találnak a fenntartható jövő kihívásaira. A projekt a cselekvés általi tanuláson alapul, különféle tevékenységekbe vonja be a tanulókat, például online kutatásba, vállalkozói szerepjátékokba vagy kihívásalapú gyakorlatokba. A projekt keretében kifejlesztett online tanulási platform – a „Circular Learning Space” – lehetőséget kínál a hallgatóknak, hogy különböző tanulási modulok közül válasszanak olyan témákban, mint az e-hulladék, klímaváltozás, élelmiszer vagy robotika. Ezek a modulok interaktív, kihívásalapú struktúrán keresztül adják át a tudást és fejlesztik a készségeket, lehetőséget kínálnak a résztvevő hallgatóknak, hogy:

  • ismereteket szerezzenek a körforgásos gazdaságról,
  • betekintést nyerjenek a vállalkozások által a körforgásos gazdaság felé tett lépésekbe,
  • fejlesszék digitális és vállalkozói készségeiket,
  • dolgozzanak ki saját megoldást a társadalmi és környezeti kihívásokra.

A Girls Go Circular projekt támogatja az Európai Bizottság Digitális Oktatási Cselekvési Tervének 13. intézkedését – A nők részvételének ösztönzése a természettudományi, technológiai, műszaki tudományos és matematikai tanulmányokban és pályákon, és segíti a szerény és mérsékelt újítóként besorolt európai országok iskolásait, hogy a jövő  vállalkozóivá és vezetőivé váljanak.

Women and Girls in STEM Forum

Politikai döntéshozók, iparági vezetők és hallgatók számára kínál a fórum lehetőséget a találkozásra, a nemek közötti egyenlőség európai célkitűzésének előmozdítása érdekében a természettudományi, technológiai, műszaki tudományos és matematikai tanulmányokban és pályákon. A Girls Go Circular – az Európai Bizottság Oktatási, Ifjúsági, Sport- és Kulturális Főigazgatóságával (DG EAC) együttműködve – évente megszervezi a Women and Girls in STEM Fórumot. Az esemény a diákok, tanárok, mentorok, döntéshozók, kutatók és ipari vezetők platformjává vált Európa valóban egyenlő jövőjéért. Az elmúlt két évben a Fórum több mint 1500 résztvevőt vonzott, meghatározásra kerültek kulcsfontosságú intézkedések a nemek közötti különbségek áthidalására a STEM és az információs és kommunikációs technológiák területén, hogy lehetővé tegyék a lányok számára, hogy ezeken a területeken valósítsák meg céljaikat. A lányok és fiatal nők kulcsszerepet töltenek be az eseményen, megosztják saját történeteiket, inspirálják társaikat és a közönséget, vitákban vesznek részt az EU döntéshozóival, tudósaival és vállalkozóival. A Women and Girls in STEM Forum emellett 13 európai országból több ezer lány részvételét ünnepli a Girls Go Circular projektben, és lehetőséget kínál számukra, hogy vezető szakemberektől kapjanak mentorálást.

 

Tudj meg többet az EIT-ról, EIT Climate-KIC-ről és a Skills for Future és Girls Go Circular projektről: