Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

EIT Food Challenge Labs

EIT FOOD CHALLENGE LABS

Ötletelés és prototípus építés az élelmiszeripar kihívásaira válaszolva

Csatlakozz az EIT Food Challenge Labs eseménysorozathoz és ismerd meg az élelmiszeripar valós kihívásait, ötletelj lehetséges innovatív megoldásokról, fejleszd tovább ötletedet és nyerj!

Téma:

Blockchain & Agrifood

Kihívások:

A globális élelmiszer-rendszer az éves karbonkibocsátás 21-37%-áért felelős, ezért számos olyan kihívással kell szembenéznie, ami megnehezíti, hogy a jelenlegi körülmények között működjön tovább. A világ népességének növekedésével egyre inkább előtérbe kerül a mesterséges intelligencia, az automatizálási technikák és technológiák alkalmazása ebben a szektorban is. A blockchain adattárolási- és kezelési kapacitása lehetővé teszi az információk nyomon követését a teljes élelmiszerellátási láncon keresztül, például a vetőmag minőségéről, a termésnövekedésről vagy az alapanyagok utaztatásáról, miután azok elhagyják a gazdaságot. Ezek az adatok javíthatják az ellátási lánc átláthatóságát, és megszüntethetik az illegális és etikátlan műveletekkel kapcsolatos aggályokat, hozzájárulhatnak a fenntarthatósághoz és élelmezésbiztonsághoz.

A blockchain számos felhasználását integrálta már a mezőgazdasági és élelmiszeripar, de ez a folyamat még távolról sem teljes és a technológia előrehaladtával az alkalmazási területek is egyre inkább kiszélesednek majd. Szeretnél te is részese lenni ennek az átalakulásnak?

Program:

A Challenge Labs célja, hogy a jelentkezők 4-5 fős csapatokat alkotva innovatív megoldásokat találjanak a kihívásokra. A kutatást, ötletelést és koncepció alkotást tapasztalt design thinking és service design trainerek vezetik. A program második napján iparági mentorok is csatlakoznak, akik visszajelzést adnak a koncepció kapcsán.

A program elemei:

KUTATÁS

 • A kihívások ismertetése, csoportok kialakítása 
 • Az innovációs folyamat megértése, új módszerek elsajátítása, különböző tervezői eszközök kipróbálása a gyakorlatban
 • Kutatási kérdések kidolgozása minden csapat számára az általuk meghatározott témában

ÖTLETELÉS (Ideation, Prototyping)

 • Kutatási eredmények feldolgozása
 • Ötletelés
 • Koncepció vázlatok kidolgozása
 • Prototípusok elkészítése

KONCEPCIÓ

 • A mentorok visszajelzései alapján a koncepciók fejlesztése
 • Pitch felkészítés

PITCH VERSENY

 • A projekt prezentálása a szakmai zsűri előtt

A programban résztvevők a későbbiek folyamán folytathatják a közös munkát és akár az EIT Food nemzetközi startup programjaiba is jelentkezhetnek. 

 

Milyen előnyökkel jár az eseményen való részvétel? 

✅ az innovációtervezéshez használt design thinking és service design módszerek és eszközök megismerése
✅ az élelmiszeripart alakító üzleti trendek megismerése
iparági szakértőkkel való konzultáció
✅ hasonló érdeklődésű innovátorok megismerése
✅ lehetőség az EIT Food startup programokba tovább vinni az ötletet

 

Részletek:

 • Dátum: 
  • 2023. szeptember 22. 16:30-19:30
  • 2023. szeptember 23. 09:00-18:00
 • Helyszín: Impact Hub Budapest
 • Esemény nyelve: magyar
 • Részvételi szabályzatot itt találod, ami kiemelten fontos:
  • A jelentkezéssel elfogadod, hogy a teljes programon részt veszel és aktívan közreműködsz a csapatmunkában, hogy valóban hatékony és eredményes folyamatban legyen részed.

Kik jelentkezhetnek?

 • Alap, mesterképzéses, doktorandusz vagy már végzett hallgatók, akik elsősorban az alábbi területeken jártasak: táplálkozás, biotechnológia, mezőgazdaság, élelmiszer-tudományok, informatika, üzleti tanulmányok vagy pszichológia, marketing
 • Bárki, aki érdeklődik az élelmiszeripar iránt és úgy érzi, hogy tudása és készségei értékesek lehetnek a tervezési folyamat során
 • Az eseményre egyénileg kell jelentkezni (tehát nem csapatok jelentkezését várjuk) és a jelentkezési lap alapján a szervezők alakítják ki a csapatbeosztást

Fő partnerünk, a BlockBen:

A BlockBent nemzetközi környezetben képzett, széles körű tapasztalattal és szaktudással rendelkező vezetői csapat hozta létre, erős informatikai, pénzügyi és pénzügyi technológiai (fintech) fejlesztési háttérrel és referenciákkal. Innovatív és összetett projektmenedzsment szolgáltatásokat kínál, melynek köszönhetően egyedülálló pozíciót képvisel a piacon. Célja, hogy megújítsa és digitalizálja napjaink pénzügyeit. Újszerű megközelítéseikkel újszerű digitális pénzügyi megoldásokat alkotnak, hogy egyszerűbbé tehessék a pénzügyeket a blockchain technológia segítségével.


Mentoraink

Dr. Kocsis Imre

A BME Kritikus Rendszerek kutatócsoportja blokklánc laboratóriumának vezetője. Fő kutatási és oktatási területe a blockchain és elosztott főkönyvi technológiák alkalmazási aspektusai és rendszertervezése, a Hyperledger alapú ipari és vállalatközi megoldásokkal a fókuszban. A BME a Linux Foundation Hyperledger projektjének egyetemi tagja.

 

Solymos Gyula

Az Alpha Management Advisory kft. tulajdonosa, vezető technológiai és innovációs tanácsadója, valamint a Blockchain koalíció „Ellátási lánc” munkacsoportjának vezetője. Széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkezik az ipari digitalizáció a blockchain, az MI/ML és gépi látás megoldások, valamint a 3D/VR és 5G technológiák alkalmazásában, valamint ezekre épülő fejlesztések megvalósításának területén is. Tanácsadói cégének szakértőivel karöltve partnereik számára olyan testreszabott digitalizációs stratégiákat és IT megoldásokat dolgoznak ki, amelynek fókuszában nem a technológia, hanem a szervezet üzleti céljainak elérése áll.    

Küldetése az adat hitelesség blockchain alapú megvalósítása, amely elengedhetetlen a megbízható Mesterséges Intelligencia megoldások, az adatalapú ipari együttműködések és termék láncok, valamint a fenntartható digitális társadalom felépítéséhez és működtetéséhez is. 2012-óta foglalkozik az Agrár és Élelmiszeripari digitalizáció területével, amelyet egy AGROmashEXPO termékfejlesztési díj elnyerése mellett, számos konferencia (Portfolio, PREGA stb.) előadás és a témában publikált cikk övez. 

 

Szegő Dániel
DLT Architect

Több mint 20 évet töltöttem el különféle IT területeken és 6 évet kifejezetten blockchain és elosztott főkönyvi technológiákkal. A főbb terüleim a technológiai tanácsadás blockchain vagy elosztott főkönyvi technológiákhoz, az okosszerződés fejlesztés illetve az oktatás. Eddig három egyetemen oktattam különböző blockchainhez tartozó tárgyakat vagy vettem részt blockchaines szemináriumokban. A technológiai oldalról leginkább a solidity alapú rendszerekhez és a Hyperledger technológiákhoz értek. Aktív tagja vagyok a Digital Euro Association-nek (DEA), az EU Blockchain Observatory & Forum (EUBOF) szakértői testületének és Hyperledger communitynak. 6 éve szervezem a Hyperledger Budapest meetup sorozatot és tavaly megválasztottak Hyperledger Community Lead-nek.  
In: https://www.linkedin.com/in/daniel-szego/


 

Mit nyerhetsz?

A kapcsolatépítésen és a design thinking módszertanának elsajátításán túl a legjobb ötleteket szabadon felhasználható crypto valutával díjazzuk!

 

A jelentkezést megnyitottuk! Ha érdeklődsz a program iránt töltsd ki a "Jelentkezem" formot.

 

 

Jelentkezem

 

 

Kérdés esetén pedig írj nekünk: startup@ppis.hu


Nézd meg a 2019-es lengyel Challenge Labs összefoglalóját!


A program az EIT Food támogatásával valósul meg. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet élelmiszer-szakterülettel foglalkozó, tudományos és innovációs közössége az EIT Food, melynek a magyarországi Hub tevékenységét - melyet a Campden BRI Magyarország végez - 2021-től a PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. vállalkozásfejlesztési tevékenységével támogatja. Oktatási és innovációs tevékenységek kapcsán a Campden BRI Magyarország, míg startup programok esetén a PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. az elsődleges kapcsolattartó. Az EIT Food hozzájárul a fenntartható gazdasági növekedéshez azáltal, hogy startupokat és innovátorokat támogat ötletük megvalósításában  számos, élelmiszeriparra és mezőgazdasági területre fókuszáló oktatási (például RIS Fellowships), innovációs és vállalkozásfejlesztési programja során. 

 

                                                                               

 

Tudj meg többet az EIT-ról, EIT RIS-ről és EIT Food-ról: https://klimainnovacio.hu/hu/eit-food