Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Növekszik az igény a zöld urbanisztikai és építészeti megoldásokra

2019. szeptember 06

Meglepő adat, hogy az épületek és az építőipar a globális, energiához kapcsolható karbonkibocsátás 39%-áért felelősek. Ennek 28%-a származik az üzemeltetésből (hűtés-fűtés, áramellátás), míg 11%-a beépített szén-dioxid, amely az építési tevékenység, a felhasznált anyagok és gyártásuk során kibocsátott üvegházhatású gázok teljes hatását jelentik. Ahhoz, hogy 2050-ig megvalósulhasson a karbonsemlegesség és a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatt tartsuk, az épületek teljes életciklusát kell vizsgálni kibocsátás szempontjából.

SET-Nav projekt keretén belül kutatók azt a 2050-re vonatkozó állapotot modellezték, amelyben teljesülnek az EU dekarbonizációs célkitűzései, miszerint legalább 80%-kal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást 1990-hez képest. A kutatók épületenergetikai eredményei szerint az épületek hűtésére és fűtésére fordított energiafelhasználásnak 2012-2050 között 28-35%-kal kellene csökkennie ahhoz, hogy a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás csökkenése megközelítse a 80%-ot. Mivel nem valószínű, hogy az EU-s épületállomány addig jelentős mértékben csökkenne, ezt az energiamegtakarítást a felhasznált hűtési-fűtési technológiák energiahatékonyságának javításával és az épületállomány hőszigetelésének fejlesztésével lehetne elérni.

 

Városainkra az épületek nagymértékű hőleadása következtében kialakult mikroklíma miatt valóságos hőszigetként tekinthetünk. Ezzel szemben a növénytakaróval borított parkok felszíne 12-14 fokkal lehet hűvösebb még a házak között is az aszfaltozott, burkolt terekhez képest. Ezt figyelembe véve  az új építkezéseknél, illetve a már meglévő házak felújításánál a jövőben nem csak a meleg benntartására kell törekednünk a télre gondolva, hanem a nyári túlmelegedést is figyelembe kell vennünk. Az épületek fenntarthatóbbá tétele egy aktuális kihívás, hiszen sorra épülnek új lakások, illetve a felmérések szerint a hazai ingatlanállomány 70 százaléka, mintegy kétmillió épület szorul felújításra.

Magyarországon az elmúlt öt évben közel négyszeresére nőtt azoknak a lakossági építtetőknek a száma, akik hajlandóak megfizetni a környezetbarát építőanyagok árát – derült ki a Mapei Kft. felméréséből, melyben idén júliusban 1100 lakossági építtető vett részt. A jelentős növekedés oka, hogy az árak elérhető közelségbe kerültek, ma átlagosan 20-30 százalékkal magasabb a környezetbarát építőanyagok ára. Ám nem csak az árkülönbség mérséklődött, hanem egyre fontosabb szempont a környezetvédelem a lakosság számára.. 

„A környezetvédelem felértékelődésével érezhetően nő a környezetbarát építőanyagok iránt kereslet, amire egyre több gyártó reagál. Ha a trend ilyen ütemben fokozódik, öt év múlva általánossá válik a környezetbarát építőanyagok használata” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

 

Több olyan nemzetközi kezdeményezés zajlik jelenleg is Magyarországon, amelyek hangsúlyozzák és támogatják a zöld urbanisztikai és építészeti megoldásokat. A jelenleg is tartó Energy Globe Magyarország versenyen olyan már elkészült épületekkel indulhatnak a versenyzők, amelyek a fenntartható építészet elveit követik. A Solar Decathlon pedig egy nemzetközi, egyetemek között megrendezett építőipari innovációs házépítő verseny, amelyen a résztvevők innovatív, energiahatékony, beköltözhető állapotú házakat építenek mindössze két hét alatt.

A nyertes pályázatok többek között a következő innovatív megoldásokat építették be fenntartható “mintaotthonaikba”:

  • újrahasznosított anyagokból készített "okos" bútorok,
  • mobil naptér, amely télen szoláris burokként látja el energiával az épületet,
  • energiafogyasztást szabályozó és a tárolást biztosító beépített rendszer,
  • zöld tetőbe integrált napelemes rendszer, 
  • lombhullató növényzet mint zöldhomlokzat és természetes árnyékoló, mely javítja a ház nyári és téli energetikáját. 

 

Az EIT Climate-KIC Accelerator powered by KPMG program Európa legsikeresebb és legnagyobb greentech inkubációs programja. Célja, hogy innovatív zöld ötleteket támogatva csökkentse a klímaváltozás negatív hatásait. Olyan magyar startupok jelentkezését várjuk a programba, melyek a klímaváltozás kihívásaira kínálnak megoldást innovatív, zöld ötleteikkel.

Ha van egy olyan ötleted, amely akár zöld építészeti megoldásokkal, akár más területen hozzájárulhat a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez, akkor várjuk jelentkezésed ingyenes inkubátor programunkba két fős csapatoddal szeptember 10-ig. 

A 250 ezer euró összdíjazású, háromlépcsős inkubációs programban szakmai coachok segítenek az ötlet továbbfejlesztésében, valamint a legígéretesebb ötletek akár 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak.

MEGHOSSZABBÍTOTT jelentkezési határidő az őszi intake-re: 2019. szeptember 14. éjfél (23.59).

Jelentkezés és további információ ITT.

 

Forrás: HuGBC (Hungary Green Building Council - Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete), eon.hu, epiteszforum.hu, Solar Decathlon Europe, World Green Building Council, Roadmap 2050, Strategic Energy Roadmap, World Green Building Council

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Fenntarthatóbb városi rendszerek

Fenntarthatóbb városi rendszerek