Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Újgenerációs Kerékpártárolók a Lopásbiztos Parkolásért

2019. augusztus 21

 

Accelerator programunkban a BLOCK Bike Racks innovatív kerékpártárolókkal veszi le az aggódás terhét a budapesti biciklisták válláról.

A BLOCK (ejtsd.: "bí lok") új generációs kerékpártárolókkal egyedülálló módon, egyetlen mozdulattal lehet a legtöbb kerékpárt három ponton rögzíteni, mely nem csak kényelmes használatot biztosít, de lopásbiztos is. A parkolási folyamatot a BLOCK okostelefon alkalmazással lehet vezérelni és figyelemmel kísérni.

A kerékpározás hazai terjedését szolgálhatják a kerékpárok biztonságos pakolását központba helyező BLOCK tárolók. Minden kerékpárral megtett kilométer pozitívan járul hozzá bolygónk ökológiai egyensúlyához, hiszen nem bocsát ki üvegházhatást fokozó gázt, nem használ fosszilis üzemanyagot. Valamint a kerékpárgyártás környezeti terhelése igen csekély a személyautóéhoz képest; egy személyautó gyártásakor körülbelül 30-60-szor annyi nyersanyagra, illetve energiára van szükség, mint egy kerékpár esetében. 

 


 

2019 februárjában alapította a céget Szilágyi Szabolcs és Boros Márk, befektetőjük, a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap befektetési támogatásával. Egyre növekvő ügyfélkörükben elsősorban innovációt befogadó nagyobb cégek és intézmények, illetve kerékpáros kultúra támogatására nyitott és fogékony kis- és középvállalatok találhatóak.

A klímaváltozás csökkentését megcélzó ötletükkel 2018-ban részt vettek az EIT Climate-KIC ClimateLaunchpad ötletversenyen, majd még ugyanabban az évben jelentkeztek az EIT Climate-KIC Accelerator programba. 

“A ClimateLaunchpad győzelmünk után egyértelmű volt, hogy az Accelerator programban folytatjuk a szakmai fejlődésünket. Tudtuk, hogy hasonlóan színvonalas tapasztalatokra számíthatunk majd a másfél év során, mint a ClimateLaunchpad programban. Nagyon sok mindent köszönhetünk az EIT Climate-KIC vállalkozásfejlesztési programjainak” - mondta el Szabolcs, a BLOCK startup ügyvezetője.

A három, egyenként féléves szakaszból álló inkubációs program során coachok segítették a startup fejlődését. A coachok iránymutatásával, a program során kristályosodott ki az a dizájn, amivel végül megszületett a BLOCK kerékpártároló európai szintű formatervezési mintaoltalom bejegyzése. Az egyik legfontosabb megoldandó kihívást a cashflow modell megalkotása jelentette, melyben ugyancsak a csapat segítségére álltak a coachaik. Továbbá a coachokkal közösen dolgozták ki a startup digitális stratégiáját, mely többek között magába foglalja az online megjelenéseiket, ügyfélmegkereséseket, keresőoptimalizálást. 


 

Az Accelerator inkubációs programban a BLOCK csapata számos olyan lehetőséget kapott, melyhez a program nélkül nem jutottak volna hozzá. Márk, a BLOCK startup társalapítója az inkubációs programnak köszönhetően utazhatott ki Kínába, ahol fontos kapcsolatokat épített ki külföldi befektetőkkel. A program során továbbá lehetőségük nyílt részt venni egy jogi workshopon, melynek eredményeképpen valósultak meg az európai szintű formatervezési mintaoltalom és védjegybejelentéseik. Az Accelerator program és a Budapesti Corvinus Egyetem együttműködése keretében pedig két féléven át dolgozhattak együtt hazai és külföldi diákokkal, akik több ponton is segítették a munkájukat. 

Az EIT Climate-KIC Accelerator programban a BLOCK csapata ezidáig 10 000 euró anyagi támogatást kapott, valamint elnyerték a KPMG 200 000 Ft értékű különdíját is, amellyel a program során legaktívabb csapatokat jutalmazzák meg.

Az anyagi támogatás nélkül nem tudtuk volna teljesíteni a pilot tesztjeinket. Éppen időben jött ahhoz, hogy kifizethessük a termék gyártásáért felelős céget, és megkezdjük a következő lépéseket. A támogatás felét a pilot tesztjeinkhez szükséges 25 db BLOCK kerékpártároló-férőhely legyártására és backend-fejlesztésre fordítottuk, a maradék javarészét pedig marketingre és ügyfélszerzésre fogjuk fordítani” - mondta el Szabolcs.

 

 

Jelenleg 2 darab 5 férőhelyes BLOCK kerékpártároló állomás található Budapesten, idén augusztusban pedig még több budapesti helyszínen tervezik elindítani innovatív kerékpártároló szolgáltatásukat. Terveik között szerepel továbbá a külföldi terjeszkedés, elsősorban Nyugat-Európába és Észak-Amerikába szeretnének eljutni új generációs kerékpártárolóikkal.
 


Neked is van egy zöld ötleted?

Az Accelerator program olyan csapatok jelentkezését várja, akiknek van egy innovatív, a fenntarthatósághoz kapcsolódó ötletük és szeretnék megvalósítani azt.

A 250 ezer euró összdíjazású EIT Climate-KIC Accelerator powered by KPMG Program szeptember 10-ig várja a greentech startupok jelentkezését. A háromlépcsős inkubációs programban szakmai coachok segítenek az ötlet továbbfejlesztésében, valamint a legjobb startupok anyagi támogatásban is részesülhetnek.

MEGHOSSZABBÍTOTT jelentkezési határidő az őszi intake-re: 2019. szeptember 14. éjfél (23.59).

Jelentkezés és további információ ITT.

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz