Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Rovar Alapú Kutyaeledel az EIT Climate-KIC Accelerator Programban

2019. augusztus 13

 

Accelerator programunkban a CricksyDog rovarfehérje alapú kutyatápok és kutyakekszek gyártásával veszi fel a harcot a klímaváltozással szemben.

Az alapítók, Vargyas András és Vargyas Imre, fejéből akkor pattant ki az ötlet, amikor kíváncsiságból megnézték, mit tartalmaz Foltos, a család kutyájának tápja. Egy kis kutatás után hamar rájöttek, hogy 90%-ban nem azt tartalmazza, amire egy kutyának valójában szüksége van.

Napjainkban egyre több kutya küzd allergiás megbetegedésekkel, bőr- és emésztőszervi problémákkal, melyeket a nem megfelelő minőségű kutyaeledel is okozhat. A CricksyDog termékei egészségesek és hipoallergének, biztonsággal adhatóak speciális étrendet megkövetelő kutyák számára. 

 

A CricksyDog termékek nem csak egészségesek, de a mögöttük álló termelési folyamat is fenntartható, valamint a termékek karbonlábnyoma jelentősen kisebb a hagyományos kutyatápokénál.

“A háziállat-tartás sok szempontból nem fenntartható. Mi rovarfehérje alapú kutyatápot és kutyakekszeket készítünk. Fenntarthatósági szempontból a legáltalánosabb szarvasmarha- vagy bárány alapú tápokhoz viszonyítva, körülbelül század annyi termőföldet, károsanyag-kibocsátást és ivóvizet igényel ennek a fekete légylárva alapú rovarfehérjének az előállítása” - nyilatkozta András egy, a Kossuth rádióban elhangzott interjúban.

Eleinte a testvérpár még kutyás kiegészítőkkel kereskedett. 2017 nyarán alapították VitalDog nevű cégüket, majd 2019-ben átnevezték CricksyDog-ra, az első kutyájuk emlékére. Ma már négy fő dolgozik a csapatban teljes állásban, egy fő pedig részmunkaidőben. 

 

 

Sikeres vállalkozásuk elindításához nagyban hozzájárult az EIT Climate-KIC Accelerator powered by KPMG Programja. 

Ha nem léptünk volna be az Accelerator programba, szinte biztos, hogy sosem lett volna rovarfehérje alapú kutyatápunk vagy kutyakekszünk. A mentoraink segítsége nélkül nem is indultunk volna el a hipoallergén irányba. A beszélgetések során jöttünk rá, hogy egyáltalán van ilyen irány” - mondta el András, a CricksyDog egyik alapító-tulajdonosa.

A CricksyDog alapítói eleinte rovar farmot akartak nyitni, de megfelelő szaktudás híján végül nem vágtak bele. Az Accelerator program coachainak és mentorainak iránymutatásával támadt az az ötletük, hogy inkább rovarliszt alapú kutyatápot készítsenek. A receptet Imre és András maguk állították össze és továbbra is, folyamatosan fejlesztik azt a vevők visszajelzései alapján.

András elmondása szerint a legnagyobb kihívás az volt számukra, hogy milyen termékekre fókuszáljanak pontosan, valamint, hogy milyen üzenetet kommunikáljanak a vevők felé. Az inkubációs program során folyamatosan két coach segítette munkájukat, akik azokon a szakterületeken tudtak segítséget nyújtani, amire a legnagyobb szükségük volt. 

 

 

A Climate-KIC Accelerator program három szakaszból áll, melyek egyenként fél évig tartanak. A résztvevők olyan hasznos ismereteket szerezhetnek a program során, melyeket azonnal be is építhetnek feltörekvő vállalkozásuk működésébe.

A program az üzleti terv készítéstől, a termékportfolió- és marketingstratégia kialakításán át, egészen a cégvezetésig, minden olyan területet lefed, amely fontos egy sikeres vállalkozás felépítéséhez. 

A CricksyDog csapata különösen marketing és pénzügy területen szorult segítségre, ezért a program rugalmasságának köszönhetően a program managerek ilyen szakterületen jártas coachokat és mentorokat allokáltak hozzájuk. Az ő segítségükkel sikeresen meghatározták az egyedi termékajánlatukat, felépítettek egy hatékonyan működő hirdetésrendszert, valamint kialakítottak egy stratégiát külföldi terjeszkedésükre vonatkozóan. 

A heti rendszerességű coachingon és mentoringon túl András, az Accelerator program keretein belül két Climate-KIC Masterclasson is részt vehetett Belgrádban és Dublinban, melyeken további tudásra volt lehetősége szert tenni az online marketing, illetve a finanszírozás területén.  

 

2018-ban, az inkubációs program első évében a CricksyDog összesen 7500 euró vissza nem térítendő támogatást kapott, mely elegendő volt a cégalapítás, a megnövelt raktárkészlet, továbbá a felmerült marketing költségek fedezésére is.

“Rengeteg támogatást kaptunk a program során mind szakmai, mind anyagi téren. Sokat jelentett, hogy ki tudtuk kérni nálunk jóval tapasztaltabb mentorok és vállalkozók véleményét. Az anyagi támogatás pedig fedezte a cégalapítás költségeit, nagyban hozzájárult, hogy nagyobb raktárkészletet halmozhassunk fel, valamint ahhoz, hogy az online hirdetéseinket felskálázhassuk” - mondta el András, aki jelenleg a CricksyDog marketingkommunikációjáért felel.

 

 

Idén szeptemberben ér véget a program a CricksyDog csapata számára és addig további anyagi támogatást is kaphatnak.

A CricksyDog hamar profitábilis lett Magyarországon, így a további belföldi terjeszkedés mellett már a külföldi terjeszkedést is tervezik. Idei terveik között szerepel azon vevőik számának növelése, akik minden hónapban visszatérnek kutyaeledelt vásárolni kiskedvenceik számára. Továbbá már idén terveznek a szlovák és osztrák piacra lépni, jövőre pedig több, környező országban is szeretnék bemutatni innovatív termékeiket.


Neked is van egy zöld ötleted?

Az Accelerator program olyan csapatok jelentkezését várja, akiknek van egy innovatív, a fenntarthatósághoz kapcsolódó ötletük és szeretnék megvalósítani azt.

A 250 ezer euró összdíjazású EIT Climate-KIC Accelerator powered by KPMG Program szeptember 10-ig várja a greentech startupok jelentkezését. A háromlépcsős inkubációs programban szakmai coachok segítenek az ötlet továbbfejlesztésében, valamint a legjobb startupok anyagi támogatásban is részesülhetnek.

MEGHOSSZABBÍTOTT jelentkezési határidő az őszi intake-re: 2019. szeptember 14. éjfél (23.59).

Jelentkezés és további információ ITT.

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz