Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A Vermigo vertikális kertje egyedi megoldást nyújt a városi komposztálásra

2019. július 31

 

Marian Balko és Keeler Ranvig is azon startupperek közé tartoznak, akiket a saját életükben tapasztalt problémák vezettek el a nagybetűs ötletig. Zavarta őket a felhalmozódó konyhai szerves hulladék és nem találtak a piacon olyan terméket, ami szerintük megfelelő minőségű választ adott volna a problémára. Hosszas ötletelés és kísérletezgetés után megszületett a megoldás; összekötötték a vermikomposztálást – ami azt jelenti, hogy a szerves anyag lebontását és átalakulását giliszták végzik – a különleges otthoni vertikális fűszerkerttel, ráadásul az átgondolt dizájnnak köszönhetően a végeredmény igazán esztétikus lett. Az ötletből mára több működő prototípusig is eljutottak, és a tervek szerint a közeljövőben megkezdik a szériagyártást.

A Vermigo alapítói tavaly jelentkeztek az EIT Climate-KIC Accelerator powered by KPMG Programjára, sikeres bejutás után, coachok segítségével kezdtek el a projekt üzleti fejlesztésén dolgozni. Előtte pedig a ClimateLaunchpad nemzetközi greentech ötletversenyén is részt vettek, ahol kijutottak Skóciába a 130 legjobb startup közé.

Az alapítók - elmondásuk szerint - a fenntarthatóság iránt elkötelezett „urbán hippiket” célozzák termékükkel. A háztartásokban folytatott főzés közben felhalmozódott növényalapú ételmaradékból vermikomposztálás útján növények számára értékes tápanyag keletkezik. Az egyedi szénszűrőnek köszönhetően pedig az egész folyamat szagmentes. A rozsdamentes acélból készült tároló emellett vertikális kertként is szolgál, és mivel a falra lehet szerelni, egyáltalán nem foglal sok helyet, még a legapróbb belvárosi erkélyen is praktikusan használható.

Az egyedülálló termékkel elsődlegesen Nyugat-Európát szeretnék megcélozni, azonban a piacra lépésig még bőven van tennivalójuk - ebben is nyújt számukra nagy segítséget a EIT Climate-KIC Accelerator powered by KPMG program során elnyert eddigi 8 000 euró. Tavaly cseh és szlovák startupoknak Budapesten szervezett két napos EIT Climate-KIC Acceleratoron 3 000 euró támogatást kaptak, amelynek segítségével nemzetközi kiállításokon és konferenciákon mutathassák meg terméküket. A grant emellett lehetőséget teremtett arra is, hogy fedezzék a termékfinomítással járó mérnöki költségeket és biztosította a weboldaluk fejlesztéséhez szükséges anyagi forrást is. A EIT Climate-KIC Accelerator Demo Day-en nemrégiben elnyert 5 000 euró támogatást a tervek szerint a termék véglegesítésére, a gyártás előkészítésére, marketingre és a cégalapítással kapcsolatos költségekre fordítják. Mindez hatalmas segítséget jelent a csapatnak a pre-sales elindítása előtt.

Az alapítók a kezdetektől fogva tisztában voltak azzal, hogy van kereslet a termékük által kínált megoldásra, azonban a továbblépéshez szükségük volt a program nyújtotta segítségre. Az elmúlt egy évben lehetőségük nyílt szakmai kapcsolataik bővítésére, prezentációs készségük fejlesztésére és marketingtudásuk elmélyítésére, valamint számos sajtó megjelenésre, például az egyik vezető magyarországi kereskedelmi csatorna kezdő vállalkozásokat bemutató műsorába is bekerültek. A rendszeres konzultáció és tapasztalatcsere mind azt segítik, hogy a csapat minél hamarabb megkezdhesse az első széria gyártását.

„Rengeteg konstruktív visszajelzést kaptunk mentorainktól a program indulása óta. Különösen sokat segítenek a termék véglegesítésében, a marketingstratégia elkészítésében és a prezentációnk előkészítésében. Hálásak vagyunk a rengeteg befektetett energiáért és izgatottan várjuk a hátralévő hónapok közös munkáját” – mondta el Marian Balko, a Vermigo társalapítója.

 

A 250 ezer euró összdíjazású EIT Climate-KIC Accelerator powered by KPMG Program szeptember 10-ig várja a greentech startupok jelentkezését. A háromlépcsős inkubációs programban szakmai coachok segítenek az ötlet továbbfejlesztésében, valamint a legjobb startupok anyagi támogatásban is részesülhetnek.

MEGHOSSZABBÍTOTT jelentkezési határidő az őszi intake-re: 2019. szeptember 14. éjfél (23.59).

Jelentkezés és további információ ITT.

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz