Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Cleantech forradalom - Indul a Climate-KIC Akcelerátor powered by KPMG program

2018. szeptember 11

A Climate-KIC Accelerator program 2012-ben azzal a céllal jött létre, hogy partnerekre és kreatív ötletekre építve változtassa meg az üzleti környezetet Európában, ezzel is csökkentve a klímaváltozás negatív hatásait. Magyarországon hat évvel ezelőtt az ötletgazdák maguk sem tudták, hogy cleantech megoldásokat kínálnak, mára azonban ez megváltozott. A fiatal vállalkozók tudatosan keresik azokat az üzleti lehetőségeket, amelyek hatékonyabbak, olcsóbbak vagy kisebb kibocsátással bírnak a jelenleg piacon lévő megoldásoknál. Ezen ötletek megvalósítását segítík elő a Climate-KIC vállalkozásfejlesztési programjai, hiszen a korai fázisú startupok - a rövid távú megtérülés hiánya miatt - ritkán érdekesek befektetői szempontból. A Climate-KIC Accelerator programja során, a résztvevők olyan szintre fejlesztik startup ötletüket a KPMG és a Climate-KIC coachaival, valamint Európai Uniós források segítségével, amely a befektetők számára is vonzó.

A magyar piacon több éve jelenlévő Climate-KIC Accelerator program képviselője - felismerve a trendeket és látva az egyre innovatívabb megoldásokat - inkubációs programja mellett egy újabb kezdeményezést is indít, Cleantech Hungary néven. A cél egy olyan csomópont létrehozása, melyben egyesül minden, ami vállalkozásfejlesztés, illetve fenntarthatóság.

 

Annak ellenére, hogy az Accelerátor program mindeddig több, mint 130 startupot segített Magyarországon, még mindig számos kiaknázatlan terület rejlik, ahol innovatív ötletekből született piacképes üzleti megoldásokra van szükség.

  • Ilyen kihívás például az okos városok kialakítása. Az IDC piackutató cég szerint globális szinten 2018-ban összesen 80 milliárd dolláros bevétel folyhat be az okos városok fejlesztéseiből, amely az elkövetkezendő 3 évben tovább fog növekedni. Erre vonatkozóan kutató cégek már útmutatót is készítettek, amely alapján az okos városok infrastruktúrájának kialakításához szükséges termékeket szállító cégek elkészíthetik rövid és hosszú távú stratégájukat.

  • A tengereinket szennyező egyre nagyobb mennyiségű műanyag hulladék problémájára is megoldást kell találnunk. Az Európai Bizottság 2018-ban új szabályokat javasolt a helyzet visszaszorítására, és az egyszer használatos műanyag termékeket más, könnyebben beszerezhető és megfizethető, környezetbarát alternatívák fogják leváltani. A döntéshozók szabályozásokkal reagálnak a környezeti változásokra, ám kérdés, hogy van-e megfelelő helyettesítő termékünk? 

  • A megújuló energia tárolására vonatkozó kísérletek és demonstrációk is egyre inkább jellemzőek az elmúlt időszakban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a háztartási méretű kiserőművek (hmke) számáról és kapacitásáról készített jelentése szerint 2017 első fél évében 2850 hmke létesült. A berendezések szinte mindegyike napelemes. A probléma viszont továbbra is adott: növekvő számban épülnek a megújuló energiát hasznosító erőművek, ám az energia tárolására innovatív megoldásokra van szükség.

  • A befektetők szintén a fenntartható megoldások felé nyitnak. A forradalmi megoldásokban sokan hatalmas üzleti lehetőséget látnak. Fontos azonban leszögezni, hogy egy jól működő üzleti ötlet a problémára fókuszál és arra kínál megoldást.  A környezetszennyezés eddig nem látott mértéket ölt napjainkban. Ezek a problémák óriási üzleti lehetőséget rejtenek és hazánkban is nagy mennyiségű tőke áll rendelkezésre, amelyet zöld megoldások finanszírozására fordíthatnak a fiatal vállalkozók. Ráadásul a fogyasztókat is egyre jobban foglalkoztatják a környezeti problémák, így a zöld megoldások egyre fontosabb szerepet játszanak a mindennapjaikban.

 

A dinamikus fejlődésnek köszönhetően Budapest az elmúlt években felkerült Európa startup térképére, hiszen kedvező üzleti atmoszférával rendelkezik, rengeteg jó ötlet, tehetséges szakemberek, startup rendezvények, különböző mentor és inkubátor programok, illetve potenciális befektetők vannak jelen a hazai piacon. Ebben a környezetben a Climate-KIC Accelerator powered by KPMG programja az egyetlen olyan Magyarországon, amely cleantech (hagyományos működéssel szemben erőforrás hatékonyabban működő) megoldásokat kínáló startupokat segít. Egy olyan programról van szó, amiben a résztvevő startupoktól a Climate-KIC nem kér részesedést és vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a résztvevők.

 

Ha van egy olyan ötleted, amely hozzájárulhat a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez, de jól jönne a kapcsolati tőke, professzionális mentoring és anyagi támogatás a projekt fejlesztéséhez, akkor várjuk jelentkezésed szeptember 23-ig a Climate-KIC Akcelerátor powered by KPMG programjába!

 

J E L E N T K E Z E M