Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Greenhouse 2018/1 beszámoló

2018. június 25

A tavalyi Greenhouse után, idén két alkalommal is megrendezésre kerül a pre-inkubációs program az EIT Climate-KIC és a PPIS szervezésében. 2017 novemberében kaptak újra lehetőséget a magyarországi induló cleantech vállalkozások, hogy megvalósítsák projektjüket 2.500 euró vissza nem térítendő támogatással. A jelentkező ötletek elsősorban a Climate-KIC négy alaptémákörébe tartoznak, melyek a fenntartható földhasználat,  a fenntartható városi rendszerek, a fenntartható ipari rendszerek valamint a klímamodellezés.

A pre-inkubációs program 2018 januárjában kezdődött 4 csapattal. Egészen júliusig fog tartani, ezalatt 6 különböző témakörben workshopokon vesznek részt a bekerült startupok.  A vállalkozások indításához és a jövőbeli sikeres működtetéséhez nélkülözhetetlen szakmai tudásra tesznek szert ezen alkalmakkor, az érintett témák a vállalkozásvezetés, csapatkohézió, vásárlói és piaci validáció, kereslet és kínálati oldal felmérése, életcikluselemzés illetve a prototípus elkészítésének alapjai. A szakmai tudáson kívül az előadásmódjukat is fejlesztik pitch tréning keretében, hiszen a kezdő vállalkozások világában a prezentációs készség fejlesztése alapkövetelmény, hiszen ez egy fontos eszköz a befektetők meggyőzéséhez.   

Az inkubáció során a csapatok 2500 € vissza nem térítendő támogatást kapnak, amit a validálás, prototípus építés, branding,  piackutatás illetve egyéb felmérések, és azok költségeinek – utazás, szállás – finanszírozására, valamint coachingra használhatnak fel.

Jelenleg már túl vannak a képzés nagy részén, mely során a  Business Model Canvas alapján felállították az üzleti modelljüket, majd a következő alkalmakkor a designnal is foglalkoztak. A piaci validáció alapjai és az ötletek részletesebb kidolgozása után a pénzügyi tervezés volt a téma. Azonban még előttük áll a pitch alapok elsajátítása és a záró alkalom. A csoportos foglalkozások mellett, személyes coaching is részét képezi a programnak, amely során a coach személyre szabottan tud dolgozni a csapatokkal.     

A csapatok a következő területeken tervezik megvalósítani a projektjüket:

[Biopack - Biológiailag lebomló csomagolás] - András és Eszter, az alapítók bemutatkozása és beszámolója:

“A Greenhouse program kezdetekor csapatunk egy olyan ambiciózus tervvel indította meg a programban való munkáját, amely célul tűzte ki, hogy élelmiszer hulladékból készít biológiailag lebomló „okos” (antimikrobiális hatású) csomagolóanyagot. A Greenhouse program keretében eltöltött coaching lehetőségek alkalmával, mérlegelni tudtuk zöld üzleti modellünk piaci alkalmazhatóságát és jövőbeli start up vállalkozásunk üzleti tervét. A felkészült coachoknak köszönhetően újraértelmeztük vállalkozásunk jövőbeli termékpalletáját és sikerült egy olyan koncepciót megalkotnunk, amely egyszerű, konkrét és rövid időn belül piacralépést eredményezhet. Ezzel a termékkel rövid időn belül képes a zöld startup vállalkozásunk piaci  szereplővé válni, segítve a további célok (okos élelmiszer csomagolóanyag) elérését. A program által biztosított anyagi támogatás segítségével el tudjuk kezdeni a prototípusok gyártását, tesztelését és végső soron a termékünk piacra juttatását. A Greenhouse program keretében szerzett tudás és szemlélet vállalkozásunk sikeres működését alapozza meg.”

[Freed - Minőségi komposztálás] - Krisztián, az alapító beszámolója:

“A program trénerei a kezdeményező magatartást hangsúlyozzák, offenzív stratégiákra bíztatnak, és erre adnak gyakorlati tanácsokat. Megerősítettek abban, hogy kockáztatni kell, hiszen inkább most kövessünk el hibákat, a piac direkt visszajelzései alapján formálni tudjuk a projektet a keresleti követelményei alapján. Persze ez korántsem olyan könnyű, és egyre több kérdés merül fel a fejlődés során. Mostanra már tisztábban látom, hogy milyen irányba kell bevezetni a terméket, amely sikeressége a következő hónapokban fog kiderülni. A leghasznosabb számomra a validációs tréning volt, az adott egy újabb lendületet a megvalósítás felé. A kapott támogatás a termék bevizsgáltatására, a piacra lépésre fordítom majd. András (BIOpack) segített nekem egy árajánlat elkészítésében is, ezúton is köszönöm neki. Ez alapján jól látható, hogy a kapcsolatépítés is fontos részét képezi a programnak.”

[501.2 - A textilhulladék második esélye üzemanyagként] - István, az alapító beszámolója:

“ A program során az segített a legtöbbet, hogy az egyéni és közös alkalmakon mindig volt olyan momentum, amikor szembesülnöm kellett vele, hogy amivel pályáztam, az olyan formában, ahogy én azt előzetesen elképzeltem nem fog működni. Ez azért fontos, mert szembesít vele, hogy egy ötlet mennyi fejlődésen kell hogy átmenjen, mire használhatóvá válik, és ezen a fejlődésen keresztül én magam is rengeteg tudással gyarapodtam. Nekem a design thinking volt a leghasznosabb workshop, mert annak ellenére, hogy sokat tudtam róla korábbról, a mostani alkalom során is új információkat hallottam, és egy-két korábbi téves értelmezés is tisztázódott.”

[Green Gardening - Fenntartható kertrendezés] - Botond és Attila, az alapítók beszámolója:

"Az ötletünkkel nagyon nagy lelkesedéssel, és egy kis félelemmel vágtunk bele a Greenhouse programba. Az első session után éreztük, hogy bizonyítani kell, mert a mi projektünk volt az egyetlen, ahol nem innovációs megoldás vagy újítás, hanem kézzelfogható problémamegoldás a cél. A coaching során felismertük, hogy elsőre olyan irányba kell indulni, ami már most tényleges bevételt hoz, és növekedési potenciállal bír. Emiatt a kezdeti elképzeléseket kissé mérsékeltük, és először a tőkegyűjtés és fix bevétel irányába indultunk. Az egyik coach, Dani segítsége volt ebben számunkra a leghasznosabb, a  gazdasági oldal erősítésével, hogy koncentráljunk a számokra, és tegyük egy befektető számára is vonzóvá a dolgot. A többi workshop is érdekes volt, például Csaba validációs technikája és ennek a módszernek a fontossága is sok ötletet adott, hogy hogyan lehet az esetleges buktatókat jobb eséllyel elkerülni. Mi nagyon jól éreztük magunkat végig, nekünk hatalmas megtiszteltetés, hogy itt lehettünk. Szeretnénk 1-2 év múlva felmutatni majd a tervezett eredményet, hogy haladunk afelé a cél felé amit kitűztünk, és amit a mentorok támogattak az elérésben. Köszönjük a felvételt, és a támogatást, jól döntöttünk, hogy beadtuk ide a jelentkezésünket és nem futamodtunk meg az első alkalom előtt!"

Ha Nálatok is van hasonló cleantech projektötlet, akkor javasoljuk a jelentkezést 2018 második felében induló Greenhouse programra, ami hasonló felépítéssel és támogatási struktúrával fog működni.

Csatlakozz a programba és jelentkezz 2019. április 22-ig! 

JELENTKEZEM!