Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Energia, hatékonyan!

2018. február 19

Az energiahatékonyság és az energiatakarékosság ügye egyre nagyobb teret kap mind gazdasági, mind politikai kérdésekben. Az energiagazdálkodás a 21. század legnagyobb kihívásainak egyike, hatékony felhasználása a fenntarthatóság egyik legfontosabb eleme. Az 1997-ben aláírt kiotói egyezmény értelmében az Európai Unió tagországainak törekedniük kell a minél hatékonyabb energiafelhasználásra.

A 2012-ben 200 ország képviseletében Dohában tartott klímakonferencián a résztvevők 2020-ig meghosszabbították a Kiotói jegyzőkönyv érvényességét. Az Európai Unió 20 százalékos fogyasztáscsökkentési vállalása értelmében 2020-ban a közösség elsődleges energiafogyasztásának nem lenne szabad átlépnie az 1483 millió tonna kőolaj-egyenértéket. Ugyanakkor az Eurostat adatai szerint 2016-ban az EU elsődleges energiafogyasztása 1543 millió tonna kőolaj-egyenérték volt, ami azt jelenti, hogy 4 százalékkal a 2020-as célérték fölött alakult.

Magyarország: a lakosság a legnagyobb fogyasztó

Az energiahatékonyság a fenntarthatóság egyik fontos eleme, javulása hozzájárulhat a gazdaság és a fogyasztás növekedéséhez. A magyarországi egy főre jutó energiafogyasztás mennyisége megközelítőleg 24 százalékkal kisebb, mint az európai átlag. Magyarország teljes energiafogyasztásának közel 40 százalékát a lakossági energiafogyasztás teszi ki. Annak ellenére, hogy az évnek csak egy bizonyos szakaszában van szükség fűtésre, a magyar lakossági energiafelhasználás legnagyobb részét ez a szegmens teszi ki. A statisztikák alapján 2008-ban a lakossági energiafelhasználás 75,85 százalékát a fűtési hőigény fedezése tette ki.

A legnagyobb energiamegtakarítást a lakossági fogyasztás során lehet elérni, ezért is fontos, hogy ismerjük azokat az energiatakarékossági, energiahatékonysági módszereket, amelyekkel jelentős energiamegtakarításra van lehetőség. A 2011 januárjában elfogadott Megújuló Energiahasznosítási Terv szerint 2020-ra az energiamegtakarítás mértékének el kell érnie a 10 százalékos nagyságot.

Róluk jó példát vehetünk

Az energiafogyasztás és a költségek csökkentése az energiahatékonysági programok lényege. Európa legnagyobb és legsikeresebb greentech inkubációs programját működteti 2010 óta a Climate-KIC.  Portfóliójában több olyan startup is szerepel, amelyek célja, hogy hozzájáruljanak az energiahatékonysághoz.

Jó példa a V-Chiller által fejlesztett, 100 százalékig környezetbarát fagyasztó, amely egy perc alatt hűti az üdítőitalos dobozokat szobahőmérsékletről tíz fokra, és közben 70 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hagyományos hűtőgép. A startup a következő fázisban hűtőgépek, fagyasztók és légkondicionálók fejlesztését kezdi. A Greenergizer is a hűtési rendszer korszerűsítésén dolgozik: megoldása a szupermarketeknek segít, hogy hűtő- és fagyasztó rendszereik energiafogyasztását és kibocsátását csökkenthessék.

Legyél te is a klímainnovációs közösség aktív tagja!

A Climate-KIC idén ismét olyan greentech vállalkozások részére hirdeti meg Akcelerátor programját, amelyek a klímaváltozás kihívásaira keresnek megoldást. A 115 ezer euró összdíjazású programban kiválasztott legígéretesebb ötlet 40 ezer euró, vissza nem térítendő támogatást, a további kiválasztott csapatok kisebb összegű, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Az Akcelerátor programban résztvevők nem csupán anyagi, hanem szakmai támogatásban is részesülnek: segítséget kapnak üzleti modelljük kialakításához, a piac alapos megismeréséhez, valamint felkészítést a potenciális befektetők megkeresésére. A programra február 28-ig lehet jelentkezni.

Jelentkezés és további információ ITT.