Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Greenhouse Program 2017

2017. november 07

A Climate-KIC nyáron kiválasztott 3 csapatot, akiknek szeretné az ötletét támogatni és sikeres startuppá fejleszteni a Greenhouse pre-inkubációs program keretében. Mindhárom cégötlet beleillik a Climate-KIC négy alaptémájának legalább egyikébe, melyek nem mások, mint a fenntartható földhasználat,  a fenntartható városi rendszerek, a fenntartható ipari rendszerek valamint a klímamodellezés.

A program rengeteg előnyt biztosít a résztvevőknek. Megismerteti őket a vállalkozásvezetés alapjaival, a csapatkohézió fontosságával és szakmai vezetők segítségével egy fél éves programterv alapján keretet biztosít a közös munkához. Minden startup megismerkedhet a vásárlói és piaci validációval, felmérheti a keresleti és a kínálati oldalt, kiszámolhatja a pici tevékenységük karbonlábnyomát, illetve a prototípusok gyártásának változatos világába is betekintést nyernek. Begyakorolhatják a hozzájuk legközelebb álló előadási technikát, és segítséget kapnak az üzleti modelljük fejlesztésében. Az inkubáció során a csapatok 2500 € vissza nem térítendő támogatást kapnak, amit a validáláshoz, prototípus építéséhez, brandinghez,  piackutatáshoz illetve egyéb felmérésekhez, és azok költségeinek – utazás, szállás - finanszírozására, valamint coachingra használhatnak fel.

A hat hónapos program során havonta két személyes találkozóra kerül sor, ahol különböző témákkal ismerekdnek meg a csapatok. Augusztusban a Business Model Canvas-szel foglalkoztak, és mindannyian el is készítették a saját startup-juk üzleti modelljét, míg a szeptember a design-nak volt szentelve. Az azt követő hónapban a piaci validációval és az ötletük további finomításával foglalkoztak. Novemberben már az alap pénzügyi tervezést fogják átvenni, a december pedig a pitch-ről szól majd. A coachok a hat hónap során folyamatosan segítik őket.

 

Bekerült csapatok

 

Kisüzemi napenergiával működő kukorica pörkölő

 

A három kiválasztott csapat közül az egyik Bartha József Attila csapata, akik a biomassza alapú gazdaság témájába illő ötlettel álltak elő. Szeretnének egy olyan megoldást kifejleszteni a kukoricanövény zöld részeinek felhasználására, amivel kinyerik a bennük hordozott olcsó energiát, ahelyett, hogy egyszerű melléktermékként vagy hulladékként kezeljék a gazdák, és otthagyják lebomlani a mezőgazdasági területeken. Rengeteg kezdeményezés van világszerte, hogy kinyerjék a hordozott energiát ebből a típusú biomasszából, azonban csak pár próbálkozás irányult arra, hogy ezt a technológiát kisüzemi formában elérhetővé tegyék a kisgazdák és más kisebb felhasználók számára. A csapat ötlete viszont pontosan ez lenne - egy kisüzemi megoldás három lépésben: hőtermelés, tüzelőanyag feldolgozás, raklapozás és csomagolás. Ezzel megszüntetnének egy potenciális hulladékkeletkezési formát, és energiát nyernének ki egy elhanyagolt biomassza típusból, ami  közelebb vihet minket az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

 

Viszed-Cargo

 

Szintén a pre-inkubált csapatok közé tartozik Kratochvill Dóra csapata, akik elképzelése a fenntartható városi rendszerek témájához kapcsolódik. Az ötletük egy olyan internetes platform lenne, ahol szállító és megbízó könnyen megtalálhatja egymást, a számukra megfelelő szempontok alapján. Az ötlet egy olcsó, gyors és rugalmas megoldást biztosítana magánemberek, kis cégek és webshopok számára logisztika és kézbesítés terén. Ráadásul, egyúttal biztonságos és folyamatosan nyomon követhetővé is tenné a szállítást, amit jelenleg a posták egyáltalán nem, a futárszolgálatoknak pedig csak kis része tud biztosítani. Ezen kívül létre szeretnének hozni közös kézbesítési pontokat is, hogy a drop-in és a drop-off is egyszerűbb legyen. Az ötlet jelentősen megkönnyítheti a magyar csomagkézbesítést és talán így attól sem kellene majd többé tartani, hogy a csomagunk darabokra törve érkezik meg. Mindezeken felül pedig, ha sikerül beindítani a céget, akkor csökkenthetik az utakon lévő szállítóautók számát, és ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátását.

 

Budapest Wood Shop

 

A harmadik bekerült csapat Szabó Gergelyé, ötletük pedig a  fenntartható ipari rendszerek témájához fűződik. Az alapötletet az adta számukra, hogy az építkezések, lakásfelújítások, lomtalanítások során összegyűlő faanyagot nagyrészt ellenőrizetlen körülmények között elszállíttatják, elégetik, vagy éppen kidobják. Szerintük azonban ezen anyagok egy részét fel lehetne használni megfelelő ellenőrzések mellett, a maradékot pedig újra lehetne hasznosítani. A vállalkozás célja az lenne, hogy ezeket a faanyagokat átvegye, a megfelelő előkészítés és ellenőrzés után pedig szakszerűen tárolja és leltározza. A későbbiekben az összegyűjtött faanyagot egy faipari műhelynek szeretnék továbbadni - alapanyag gyanánt - bútorokhoz, berendezési tárgyakhoz, vagy iskolák és tanműhelyek számára. Ami anyag pedig a fent felsorolt módokon nem hasznosítható, abból készülhetne mulcs, pellet, brikett, alom vagy esetleg bioüzemanyag is. Ezzel az ötlettel meg tudnának előzni egy hulladékkeletkezési formát, ami évről évre probléma, valamint a fakitermelés őrült tempóján is lassíthatnának némileg.

 

Ilyen, és ezekhez hasonló ígéretes tervek, koncepciók fejlesztésével és támogatásával foglalkozik a Greenhouse Program Magyarországon, azért, hogy az ötletgazdák saját cégükön keresztül segítsenek a klímaváltozást lassításában és a zeró-szén-dioxid kibocsátású társadalom létrehozásában.

Jelentkezz te is ITT 2019. április 22-ig ha van egy greentech ötleted!