Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A szintlépés a befektetőknél kezdődik

2017. október 10

Felejtsd el a bankokat!

A bankok csak ritkán támogatják az épp még csak szárnyaikat bontogató startupokat. Legtöbbször nem kívánnak jelentősebb összeget fektetni a kezdő vállalkozásokba, nem érzik ugyanis biztosnak a pénzük megtérülését (cash flow-t és más biztosítékokat kérnek, amivel az induló vállalkozások még nem rendelkeznek). Akiket érdemesebb ilyenkor felkeresni, azok a tapasztalt szakmai befektetők, az üzleti angyalok és a magántőke-befektetők, akik segítenek a cégeknek növekedési pályára állni.

 

Az angyal befektetőknek jók a megérzéseik

A merészebb kockázati tőkések (más néven üzleti angyalok vagy angyalbefektetők) a legrizikósabb utat választják: általában a fejlődés korai fázisában lévő vállalkozásokat karolják fel. Előfordul, hogy nyolc-tíz támogatott startupból csak kettő lesz igazán sikeres, ám ezek akkora bevételt hoznak, ami kárpótolja őket a többi projekt kudarcáért.

Az angyalok rendszerint korábbi sorozatvállalkozók vagy vagyonos emberek, akiknek különleges képességük van ahhoz, hogy megérezzék, mibe érdemes komolyabb pénzt invesztálni. A befektetett pénz villámgyors megsokszorozására törekszenek, a támogatásért cserébe pedig üzletrészt és más bónuszokat kérnek (osztalék-elsőbbséget, irányítási és garanciális előjogokat stb). A Climate-KIC Akcelerátor programhoz csatlakozva viszont senkinek sem kell részesedést adnod, mégis hasznos szakmai tanácsokat és jelentős támogatást nyerhetsz.

Ezen a ponton már az angyalbefektetők is érdekeltté válnak a vállalat profitábilis működésében, hiszen szeretnének minél többet nyerni az anyagi támogatásért cserébe. Az angyali érintés Magyarországon nagyjából 3-10 millió forintnál indul, ám ez az összeg merészebb invesztorok esetében akár 60 millióra is ugorhat. Európában vannak olyan játékosok is, akik üzleti angyalként akár 200-300 ezer eurót is befektetnek egy szerintük átütő ötletbe, a Szilícium-völgyben azonban még ennél is nagyobb a tét: az angyalok egymillió dolláros tőkeinjekciókkal is segíthetnek a startupoknak a növekedésben.

 

A magántőkés nemcsak pénzt, ötleteket és kapcsolatokat is ad

A magántőke-befektetők többnyire az érettebb életszakaszban lévő vállalkozásokba invesztálnak, akik nem csupán a szintlépéshez kapnak finanszírozást, hanem hasznos piaci tanácsokkal, értékes kapcsolatokkal és iránymutató ötletekkel is gazdagodhatnak. Szerencsés esetben a startupot támogató magántőkés mindent megtesz azért, hogy a cég elképesztően gyors fejlődésnek induljon, mert így sokkal hamarabb térülhet meg anyagi és kapcsolati tőkéje.

Nehéz különbséget tenni a kockázati tőkés és a magántőkés között, mert Európában a két fogalmat általában egymás szinonimájaként emlegetik, van azonban egy közös keresztmetszet. Mindkét csoport nagy növekedési potenciállal kecsegtető cégeket keres, amelyekben tulajdonrészt vásárolhatnak a finanszírozásért cserébe. Éppen ezért olyan startupok közül választanak, amelyeket még nem jegyeztek a tőzsdén. A befektetési ciklus végén a kockázati tőkések és a magántőkések is kilépnek a cégekből, így az az érdekük, hogy minél hamarabb váljon nyereségessé a vállalkozás.

 

Szeretnéd lerövidíteni a befektető-keresés folyamatát? Jelentkezz az őszi Climate-KIC Akcelerátor programba, ahol profiktól tanulhatod meg, hogyan győzhetsz meg bárkit a vállalkozásod támogatásáról! Ne késlekedj, a jelentkezési határidő október 15-én lejár!

Jelentkezési link