Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Beszámoló az idei Catapult programunkról

2017. október 04

Első nap biciklivel bejártuk a falut, megnéztük az északi határban lévő őstölgyes legelőket, melyet hosszú ideje nem kezelnek megfelelően, a szőlő ültetvényeket, amely sok helyi család számára jelent bevételi forrást és a tópartot, ami a Balaton körül lassan egyedivé váló ingyenes strand partja. Utunkon elkísértek minket szakértőink a különböző témákban, Borovics Attila az Erdészeti Tudományos Intézet munkatársa beszélt a klímaváltozás hatásáról az erdőkben, Horváth György a BME oktatója a mezőgazdasági területek helyzetéről a Balaton körül, Honti Márk a MTA munkatársa pedig a Balaton vízminőségéről.

Miután megismertük a helyi legfontosabb problémákat a résztvevők 4 csapatot alkottak, és a hét további részében különböző módszereket elsajátítva fejlesztették ki ötleteiket. Javier de vincente Lopez Valenciából érkezett, hogy a Stakeholder Analízis és Visioning & Backcasting módszerével segítse a csapatokat. Emellett legokkal modellezték a projektjeik során felmerülő szereplőket és a közöttük lévő kapcsolatokat.

A program része volt a helyi döntéshozókkal való megismerkedés is, ezért körbejártuk a falut és megszólítottuk a helyi emberket, hogy így még pontosabb képet kapjunk a települést érintő társadalmi és környezeti problémákról.

A hét vége felé minden csapat elkészítette a saját prototípusát és szakértőkkel tudták validáltatni az ötleteiket.

A második hetet Valenciában töltötték, ahol tovább tökéletesítették projektjeiket, illetve az első héten megismert környezeti problémák spanyolországi megfelelőit ismerhették meg.

Megtanulták a Business Model Canvas alapjait és egy pitch tréner felkészítette őket az utolsó napi előadásukra amit egy 3 tagú szűri előtt kellett prezentálniuk.

Mindegyik csapat egyedi ötletet dolgozott ki: innovatív piac, új nádfelhasználási lehetőségek, precíziós mezőgazdaság alkalmazása, agrár-erdészeti megoldások.

A nyertes a BalaReed csapat lett, akik a nád újratelepítésével szeretnék javítani a Balaton vízminőségét,  a megtermelt náddal pedig fellendíteni a helyi közösségek életét, munkalehetőséget biztosítva a térségnek az év egészében.

Gratulálunk minden csapatnak a 2 heti kitartó munkájáért és a remek előadásukért.

Jövőre várunk Téged is!