Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Aktuális klímainnovációs storyk Európából

2017. október 02

1. Az Egyesült Királyság készen áll arra, hogy az év végétől önellátóvá váljon akkumulátor újrahasznosítás szempontjából

A forráshatékonysági szakértő cég, az Ecosurety, valamint az újrahasznosítási megoldásokkal foglalkozó Belmont Trading UK együttműködési megállapodást kötöttek egy akkumulátor újrahasznosító létesítmény fejlesztésére Glasgow-ban. Terveik szerint évente akár 20 000 tonna akkumulátorhulladék kezelésére is képesek lehetnek, ami ezáltal önellátóvá tenné az Egyesült Királyságot ebből a szempontból.

2. Dániában akár 1300 eurót is kereshetnek csak azzal, hogy leparkolják az elektromos autóikat

Dániában az elektromos autó tulajdonosok 1300 eurót tudtak keresni egy év alatt azzal, hogy a többlet energiát visszatáplálták az elektromos hálózatra. A Nissan Motors, Olaszország energiaszolgáltató cégével, az Enel SpA-val közösen kutatásokat folytatott az országban, hogy megmutassák, hogy az elektromos autók akkumulátorai miképp segíthetnek az elektromos hálózat korlátainak leküzdésében.

3. Elektromos országút: a Siemens leleplezi út közbeni teherjármű töltő technológiáját

A Siemens eHighway kísérletének keretében a németországi Hesse tartományban 10 km hosszú felsővezetéket fog kifeszíteni egy országúton, hogy tesztelje a hibrid teherjárművek útközbeni töltésének lehetőségét.

4. A Trucost elindítja a vállalatoknak szánt, szén-dioxidkvótával kapcsolatos, kockázatelemző eszközét

A zöldadatokkal foglalkozó Trucost, elindította az új eszközét, amely segítséget nyújt a vállalatok számára, hogy értékelni tudják szén-dioxidkvótának, és az ezzel kapcsolatos nemzetközi mechanizmusoknak való kockázati kitettségüket.

5. Az ABN AMRO elindítja zöldotthon szolgáltatását, hogy visszavágja a holland kibocsátásokat

Az új klímainnovációs eszköz- és szolgáltatáscsaládja segítségével, a holland bankóriás, az ABN AMRO megcélozza a 2 megatonnás határt: ennyivel szeretné csökkenteni saját és ügyfelei üvegházhatásúgáz-kibocsátását 2030-ig, ami hozzávetőlegesen 800 000 hagyományos autó eltűnésével lenne egyenértékű. Az egyik ilyen eszköz az Energy Saving Check, amely gyors áttekintést nyújt, hogy mennyire fenntartható a felhasználó otthona, és hogy milyen zöld megoldások kecsegtetnek még anyagi megtakarítással, komfortnövekedéssel és környezetterhelés csökkentéssel, valamint hogy milyen mértékben.

6. Az Egyesült Királyságban kötelező lesz elektromos autó töltőket telepíteni minden nagyobb benzinkúton

Az Egyesült Királyságban most fogadták el az arra vonatkozó törvényt, hogy minden nagyobb üzemanyagtöltő-állomáson és autópálya szolgáltatói egységnél kötelezően telepítsenek elektromosautó-töltőt.

7. A magyar TrucksOnTheMap a kamionok üres futását segíti csökkenteni az által, hogy lehetővé teszi a legközelebbi szabad fuvareszköz kiválasztását

Az Eurostat mérése szerint a kamionok útjuk ¼-ét üresen teszik meg. A Climate-KIC Akcelerátor programja által inkubált TrucksOnTheMap abban segít, hogy a felrakóponthoz legközelebbi szabad kamionok közül választhassanak, és jelentősen csökkenjen az üres futás. A TrucksOnTheMap a fuvarszervezői szakma közösségi oldala, melynek szíve egy online kamion-térkép, mely a jövőt is megmutatja.

8. A bioenergia hasznosítású növények adhatnak új löketet a brit gazdáknak a Brexit után?

Egy új ETI jelentés szerint a bionergia hasznosítású növények termesztése egy értékes bevételi forrás lehet az Egyesült Királyság számára, miközben csökkenthetik a szén-dioxidkibocsátásukat is.

9. Egy olcsó légszennyezést mérő szenzor fog távol tartani a legszennyezettebb utaktól

Itt van az a berendezés, ami megvéd a szennyezett levegőtől! Már megvásárolható a világ első olcsó, viselhető levegőminőség mérő eszköze, ami képes megmutatni azt, hogy milyen mértékben vagy kitéve a három legveszélyesebb szennyezőanyagnak. A készüléket könnyű kézben hordozni, de egyszerűen rá lehet erősíteni babakocsikra vagy táskákra is.

10. Egy holland designer megalkotta az algával hajtott fa motort

Ritsert Mans designer és Peter Mooij tudós közösen megalkotta a fából készült, algával hajtott motorbiciklit, hogy felhívja a figyelmet erre a kevésbé ismert energiaforrásra.


Ha neked is van egy ezekhez hasonló forradalmi #greentech ötleted, de még nem tudod hogyan valósítsd meg, akkor jelentkezz az Akcelerátor programunkba!