Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Top Greentech trendek 2017-ben

2017. augusztus 08

Az év elején a Consumer Electronic Show (CES) bemutatott néhány innovatív, fenntartható ötletet, ami készen áll arra, hogy megváltoztassa mindennapjainkat.  Sőt, az éves techkonferenciájuk különös figyelmet szentel a saját kezdeményezésire, hogy a CES-t minden évben egyre zöldebbé tehessék.

Egyes politikusok anti-zöld álláspontja ellenére idővel nőni fog az igény a zöldenergiával és a fenntarthatósággal kapcsolatos innovációk iránt.  A zöld technológiákba való befektetés elengedhetetlen az országok és a vállalkozások számára ahhoz, hogy versenyképesek maradhassanak hosszútávon.

De mit is várhatunk el 2017-ben a zöld technológiáktól? Olvass tovább, hogy megtudhasd, miként juthatunk idén közelebb a fenntarthatósághoz.

A greentech startup-ok felemelkedése

Ahhoz, hogy a zöld technológiák felnőjenek a növekvő igényhez, előtérbe fognak kerülni azok a startup-ok, amelyek innovatív, fenntartható és gazdaságos megoldásokat képesek nyújtani a kormányoknak, a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak.  Számos startup készen áll arra, hogy jelentős változásokat hozzon idén a greentech piacokon:

  • a Charge2Change hibrid szuperkondenzátoros akkumulátorokat készít,
  • a Next H2Our cooperatív, túlélős társasjátékot fejleszt a városi vízgazdálkodás témájában,
  • a HySiLabs hidrogénbázisú üzemanyagot állít elő üzemanyag cellák számára,
  • a TrucksOnTheMap a tehergépjárművek üres kilómétereinek minimalizálásával forradalmasítja a fuvarozást.

Várhatóan még több greentech startup fog elindulni, főleg Európában, ahol tavaly rekordot jelentő, 12 milliárd dollárt invesztáltak az iparágba (leginkább amerikai befektetők), és várhatóan ez az összeg 2017-ben eléri a 13,6 milliárdot.

A vállalkozások minden eddiginél jobban támogatják a fenntarthatóságot

Ahogy a vásárlókat egyre inkább foglalkoztatja az, hogy hol és miképp készülnek a termékek, egyre több erőfeszítést tesznek a gyártók annak érdekében, hogy nagyobb mértékben használjanak zöld technológiákat, és hogy alkalmazkodjanak a környezetbarát gondolkodásmódhoz.

2017-ben a vállalkozások a fenntarthatóság felé fognak mozdulni, legyen szó beszerzésekről, gyártási folyamatokról, csomagolásról vagy termékárusításról. A folyamat kulcsa az átláthatóság és a hitelesség lesz. A kiskereskedők is új technológiákkal és üzleti praktikákkal fognak kísérletezni annak érdekében, hogy támogassák a klímaváltozás negatív hatásait csökkentő eljárásokat. Aztán, ahogy a vállalkozások elemezni fogják az új tapasztalataikat és a társadalmi szerepvállalás kérdését, úgy fognak felbukkanni új online és offline áruházi formák.

Közeleg a zöld okosotthonok ideje

A technológiai fejlődés kikövezte az utat a tulajdonosok számára, hogy olyan okosotthon-technológiákat alkalmazhassanak, amelyek elősegítik a fenntarthatóság elérését. A CNBC elemzése szerint 2017 az az év, amikor a fogyasztók felfedezik az otthonok okostechnológiáit, ezáltal pedig a  smarttech eljárások alkalmazási arányának nagyfokú növekedése előtt állunk.

De miért is alakítanák át az emberek a lakásaikat okosotthonná? Az O2 cég a technológiai inspirációs cikkében így magyarázta: „Az okosotthonok esetében mindenki talál valami magának valót. Függetlenül a prioritásoktól, az okosotthon-termékek úgy lettek kialakítva, hogy az otthonodat biztonságosabbá, elérhetőbbé és energiahatékonyabbá tegyék.”

A lakások okossá alakításával közelebb juthatnak a tulajdonosok az energiafogyasztási céljaik eléréséhez azáltal, hogy sokkal kiterjedtebb kontroll alatt tudják tartani felhasználási folyamataikat.

Itt vannak azok a greentech trendek, amikre még érdemes lesz odafigyelni

  • A víz: a következő kritikus környezeti kihívás.
  • Felhőalapú technológiák támogatása még több szervezet és törvényhozó által.
  • Átfogóbb megértése az új adatalkalmazásoknak.
  • A földi és felhő alapú számítástechnika közti átalakulási folyamat az energiaszektor hasznára lehet.
  • Megújuló forrású kerozin használatára való áttérés.
  • Napkollektorok elterjedése fejlődő országokban, amelyek telepítését a megtermelt energia adta bevételből kell utólagosan finanszírozni.

A zöld technológiák továbbra is szerves részét fogják képezni a modern világnak, amik segítségével megoldást találhatunk a jelenkor nyomasztó környezetvédelmi problémáira, kihasználva napjaink internetes eszközeinek technológiai fejlődését.

Ha úgy érzed a te ötleted is hozzájárulhat a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez, akkor jelentkezz a Climate-KIC Akcelerátor programjába! Az inkubációs csapat elhivatott abban, hogy kezdeti fázisú #cleantech ötleteket támogasson nemzetközi kapcsolati tőke, mentoring és vissza nem térítendő pénzbeli juttatások révén.