Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Megvan az év 10 magyar cleantech ötlete

2017. április 01

Minden eddiginél több ötletgazda jelentkezett az idei Akcelerátor programba, hiszen közel két tucat pályázó küldte be pályázatát a jelentkezési időszakban – pedig a résztvevőktől számos kritérium teljesülését várták el. Az intenzív érdeklődés oka az lehet, hogy ritka az olyan lehetőség, amikor az ötleteket üzleti, befektetési és iparági szakértők segítségével fejleszthetik tovább a jövő start-upperei. A legnagyobb potenciállal rendelkező, és legjobban teljesítő résztvevőknek járó, akár 40 ezer eurós támogatást is sokan szeretnék elnyerni.

Az utóbbi évekhez hasonlóan a beérkező ötletek között sok IT innováció található: sokan mobilalkalmazásokkal támogatnának akár speciális mezőgazdasági folyamatokat, akár a mainstream közönség környezettudatosságának fejlesztését. Hasonlóképp slágertéma az energiatudatosság, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek fejlesztése a legfrissebb online közösségi és mobil eszközökkel. Lesz olyan résztvevő, aki a big datát és a pszichometriát is bekapcsolja a klímaváltozás-ellenes online kampányeszközök fejlesztésébe, működésüknek optimalizálásába. Az ötletgazdák idén többek között a szállítmányozó cégekre gondoltak és a mezőgazdasági termelőkre is gondoltak.

Természetesen nem csak IT, de egyéb technológiai innovációk ötletgazdái is szép számmal jelentkeztek a programba. A cleantech-jelleg miatt sok a hőenergiával foglalkozó ötlet: a cél a hőtárolás hatékonyságának növelése, a hőveszteségek csökkentése. Persze nem csak új anyagokról van szó, hanem új vizualizációs technológiáról is, amely segít a veszteséget okozó pontok feltérképezésében, például egy épület esetében.

Az idei akcelerátor program igazi különlegessége egy nagyon ambiciózus projekt: a cél nem kevesebb, mint a kínai metánmocsarak, illetve a kanadai és oroszországi metántavak felszámolásának támogatása. Erről a projektről, az alakulásáról és a többi innovációról is részletesebben beszámolunk, ahogy az Akcelerátor program folyamán elkezdik elnyerni végleges formájukat.

Ezeknél jobb ötleted van? Jelentkeztél volna?

Az a leendő start-upper, ötletgazda, aki most döbbent rá, hogy részt venne az Akcelerátor programban, sem maradt le semmiről. Akcelerátor program kb. fél év múlva is indulni fog, de addig is érdemes a Climate-KIC Climate LaunchPad programjára jelentkezni. Ez gyakorlatilag az Akcelerátor program előszobája, amiben ugyanúgy díjmentesen támogatják az innovátorokat az ötletük validálásában, fejlesztésében. Az idei LaunchPad jelentkezés hamarosan megnyílik, ezért érdemes a Climate-KIC online és Facebook felületeit figyelemmel kísérni már most.