Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Vízen is gyorsít a Climate-KIC Akcelerátor program

2017. február 23

40 ezer euró – ennyi támogatást kaptak a Fair Hydro ötletgazdái, hogy energiatermelő innovációjukból minél hamarabb piacérett termék legyen. Ez a támogatás sokat lendít a start-up-on: lehetővé válik többek között, hogy kidolgozzák a gyártáshoz és az értékesítéshez az üzleti tervet; elkészítsék az első prototípust; a termék formatervét és arculatát fejlesszék; illetve az online felületeken is magas színvonalon jelenjenek meg. A támogatás azonban nem az égből pottyant: a Fair Hydro csapata résztvett a Climate-KIC Akcelerátor programjában, és a programvezetőket is meggyőzte arról, hogy ez egy olyan koncepció, amelyet érdemes késztermékké fejleszteni, és piacra dobni.

A Climate-KIC Akcelerátor programba 2015 nyarán jelentkeztek az ötletgazdák: ekkor a találmány és a műszaki elképzelés már létezett, de még nem állt üzleti modell a leendő termék mögött, és a termék jellemzői (fogyasztói, piaca, üzenete, stb.) sem voltak eldöntve.

Évszázados ötlet mai csúcstechnológiával

A Fair Hydro csapata már ekkor is lelkes volt – nem véletlenül, hiszen az ötlet a kezdetektől fogva ígéretesnek tűnt. Pedig az alapgondolat több mint 100 éves: ekkor még ezrével üzemeltek hajómalmok a Duna magyar szakaszán. A hajómalmok titka a méretük volt: ez bőven elmaradt a XX. század második felében hódító gigaberuházások túlzó, a folyó adottságaihoz nem alkalmazkodó léptéktől. A Fair Hydro a régi malmok modern reinkarnációja: malomkövek helyett generátort forgatnak a vízbe merülő turbina lapátjai. A felhasznált XXI. századi anyagok és a gondos tervezés kiemelkedő hatékonyságot tesz lehetővé, még a lassú folyású szakaszokon is.

A szerkezet mobilis, ugyanis a folyópartokon kikötött úszóművekhez, pontonokhoz csatlakoztatható, és ezt követően köthető be az elektromos rendszerbe. Nem termel nagy mennyiségű áramot, de tervezhetően és 24 órában termel, ami a megújuló energiatermelésben óriási előnyt jelent a nap- vagy szélenergiával szemben. Persze nem szorítja ki a többi megújuló áramforrást, inkább kiegészíti azokat az egyenletes háttér-termeléssel.

A csapatnak, a Climate-KIC Akcelerátor programban kristályosodott ki, hogy kik lehetnek az innováció első vásárlói. A helyi áramtermeléssel a folyópartokon élő, dolgozó, kikapcsolódó emberek élete tehető fenntarthatóvá a Fair Hydróval, ennek megfelelően a csónakházak, lakóhajók, úszó és vízparti vendéglők, szórakozóhelyek választják majd először a mobil áramtermelő egységeket.

 

Fair Hydro 2020

Az Akcelerátor program arra a szemléletmódra tanította meg az ötletgazdákat, hogy üzleti és a projektvezetés szempontjából is meg tudják vizsgálni innovációjukat. Az Akcelerátor program végeztével, a Fair Hydro csapata ma már pontosan tudja, hogy hol tartanak a megvalósítás útitervén, és hol lesznek majd három év múlva.

Ezt a víziójukat velünk is megosztották: ha minden jól megy, 2020-ban már közel ezer turbina termel áramot az európai folyópartokon. A Fair Hydronak ekkorra már nem lesz szüksége több támogatásra: a start-up nyereségessé válik, és legalább 15 munkatárs megélhetését biztosítja majd. A márka kezd ismertté válni majd Európában, és a csapat elkezdi a tengerentúli piacok meghódításának előkészítését.

 

A Climate-KIC Akcelerátorba idén is lehet jelentkezni

A Climate-KIC Akcelerátor program beindította a Fair Hydrót: a start-up-nak van prezentálható termékterve és rövidesen a prototípust is be tudják mutatni a potenciális befektetőknek.

Mindez nem a Fair Hydro kiváltsága: a Climate-KIC Akcelerátor programba most új ötleteket, induló vállalkozásokat várnak! Ha el tudod képzelni, hogy piacra lépsz az ötleteddel, akkor ezt a lehetőséget nem szabad kihagynod: ismerd meg a Climate-KIC Akcelerátor programot és jelentkezz február 28-ig!