Az idei év során kilenc csoportra oszlottak a szakértőink és kilenc teljesen különböző feladaton dolgoztak közel három hónapon keresztül. Lelkesedésüknek és kitartó munkájuknak szerteágazó eredményei és hatásai vannak, melyekre méltán lehetünk büszkék.
Zero waste
Monica Rosca, Mariella Dirloaga, Madalina Billard, Cora Moyano, Némethy Attila
Csoportfeladatunk témájának az élelmiszer-hulladékot választottuk. A munkát a probléma és az élelmiszer-hulladék definiálásával, és a Magyarországon keletkező mennyiség felmérésével kezdtük. Feltérképeztük a terület főbb szereplőit, majd kérdőív segítségével felmértük őket, azonosítottuk a fő akadályokat és kihívásokat, amik az étel felesleg és a szemét témakörben felmerülnek. Elemeztük a jogszabályi hátteret és az EU-s szabályozási környezetet. Megvizsgáltuk, hogy egy virtuális platform megoldást jelenthet-e a problémára és sorra vettünk néhány lehetséges megoldást.
Megoldási lehetőségként felmerült egy olyan online platform létrehozása, amin keresztül információhoz jut a feleslegekről az élelmiszer ellátási lánc minden szereplője, a kistermelőktől a szállítókon keresztül, a kereskedőkig, felhasználókig, jótékonysági szervezetekig, vagy akár az állami szervekig.