Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Klímainnováció a Házikóban

2015. december 07

A Házikó alapítóiról és létrejöttéről

Lehetetlenre vállalkozik, aki mindennapi szinten próbálja elérhetővé tenni a termelői portékákat, és a fenntarthatóságot szem előtt tartva ellátni az éhes városiakat? A HÁZIKÓ életre hívói, Bertényi Gábor és Szalai Mihály nem egy utópia fiai. A nevükhöz kötődik a Szimpla Kerti Háztáji Piac, a Szimpla Háztáji Kisbolt, a Nagymarosi Piac, a Balassagyarmati Piac szervezése és megvalósítása, emellett az Agri Kulti kutatóműhely létrehozóiként számtalan egyetemi kutatásban, vidékfejlesztési vállalkozásban is részt vettek és vesznek. Az elméleti munka és a gyakorlati tapasztalatok élő és folyamatosan megújuló kapcsolatot jelentenek a vidékkel és annak lakóival. Mindezek csúcsterméke pedig maga a Házikó.

Miért egyedülálló a Házikó?

A Házikó belvárosi üzemében lepároljuk, kinyújtjuk, befőzzük, megsütjük, becsomagoljuk és kiszállítjuk a vidék színe-javát minden nap. Néhány fűszer kivételével mindent hazai kisgazdaságoktól, ökológiai gazdálkodásokból vásárolunk, az összetevőket és származási helyüket pedig maradéktalanul fel is tüntetjük enni- és innivalóinkon. A tiszta alapanyagokból minden nap frissen, megrendelésre készítjük el adalékanyag-, színezék- és tartósítószer-mentes termékeinket. Így vállalunk megrendelőink felé teljes átláthatóságot, és biztosítjuk őket arról, hogy a Házikót választva nem csak kivételesen finom ételeket kapnak, de döntésükkel egy fenntartható koncepció mellett teszik le voksukat és maguk is vidéket fejlesztenek.

Klímainnováció a Házikóban

A Házikónál a legmindennapibb és legelemibb folyamatot, az élelmiszer áramlási útját helyezzük újragondolva a működés középpontjába. A nagy elosztórendszerek kiiktatásával közvetlen kapcsolatot teremtünk a veteményes és a terített asztal között, minimalizálva így a szállításból, tárolásból eredő környezetterhelést. Olyan gazdálkodókkal dolgozunk együtt, akik a táj jellemzőinek megfelelően, a szezonalitást figyelembe véve termelnek. A Házikó üzleti modellje így a vidék és a város rég elfeledett kapcsolatának újraélesztésére épül. Célja hogy a vidéken gazdálkodók munkája értelmet kapjon, miközben fenntarthatóvá teszi a városi élelmiszerellátást. Koncepciónk teljességéhez kisüzemünk környezetkímélő működése, termékeink biológiailag lebomló illetve újrahasznosítható csomagolása is hozzájárul.

Milyen kapcsolódásokat keresünk?

Ételeinket és italainkat kiszállítjuk vagy teljes körű catering keretében szervírozzuk is, ellátva párszáz fős konferenciákat, vállalati rendezvényeket, kulturális esteket, vagy kisebb magánrendezvényeket is. A környezeti, társadalmi tudatosságot és az ízletes étkeket egyaránt fontosnak tartó megrendelőink közé tartoznak multinacionális vállalatok, állami és civilszervezetek, rendezvényszervező irodák. Ha reggelire, ebédre, vagy kávéhoz való harapnivalóra lenne szükség, és a kifogástalan minőség mögött álló alapelvek is fontosak, akkor a Házikó szívesen áll rendelkezésre! Gyakran veszünk részt szemléletformáló rendezvényeken, tartunk előadást vidékfejlesztéssel, fenntarthatósággal vagy felelős étkezéssel kapcsolatos kezdeményezésekhez kapcsolódva is. Egyaránt keresünk tehát megrendelőket és partnereket, akik szívesen dolgoznának együtt a nemrég első születésnapját ünneplő Házikóval. 

Kapcsolat

http://www.haziko.farm 

Fenntarthatóbb városi rendszerek

Fenntarthatóbb városi rendszerek