Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

KIK Climates #5 Beszámoló

2015. október 19

 

                                         

 Domenico Ragozzino kutató, EU Policy & Funding tanácsadó - Közösségi innováció az energiaszektorban.


Domenico szenvedélye a városi fenntarthatóság, a klímaváltozás társadalmi hatásai, valamint a helyi innováció. Az este folyamán beszélt a közösségi energia szükségességéről, előnyeiről, működéséről, valamint a különböző politikai, technológia, gazdasági és környezeti hatásairól. Szó volt még legújabb projektjéről, aminek kapcsán a (SROI) Befektetés Társadalmi Megtérüléséről mesélt. Jelenleg ugyanis ebben a témában futó projekten dolgozott Magyarországon a KÉK-nél a Pioneers Into Practice program keretében. "Személy szerint azt gondolom, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos innovációk hatékonyságának mérésére új mutatókra van szükség a hagyományos költség/megtérülés analízisen túl. Legyen szó akár a közösségi energiáról, a közösségi kertészetről vagy a közös autóhasználatról (car sharing)."
Domenico a KÉK-nél ennek az új metrikának az alkalmazásával a közösségi kertek társadalmi hatásait vizsgálta.
 
                                     
 Szkordilisz Flóra - Építészmérnök - Klímaadaptív várostervezés
 
Szkordilisz Flóra 2012-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Ezt követően a BME doktorandusz hallgatójaként elsősorban energetikai és városklimatológiai kutatásokban vett részt, neves nemzetközi konferenciák sikeres részvevője. Kutatása a városklíma kérdései köré koncentrálódik: a zöld infrastruktúra energetikai és városi hőszigetet csökkentő hatásait vizsgálja. Jelenleg a Magyar Urbanisztikai Tudásközpontban dolgozik projekt koordinátorként. Munkájában az motiválja, hogy elősegítse a klímaadaptív várostervezés gyakorlati megvalósulását Magyarországon. 
 
Szkordilisz Flóra Klímaadaptív várostervezés címmel tartott előadásában a klimatikus változásokból és a városi hőszigetből eredő negatív hatások ismertetése után rátért arra, hogy milyen megoldások vannak a felmerült problémák kezelésére. A válasz – mint említette – a városi zöld infrastruktúra fejlesztésében keresendő, hiszen a biológiailag aktív felületek növelése, a közterek parkosítása, a fasorok telepítése, zöldtetők és ‑homlokzatok létrehozása, valamint a vízvisszatartás mind hozzájárul nemcsak a klimatikus viszonyok javításához, hanem sok más előnnyel is jár.  A közparkok példáull rekreációs teret biztosítanak a városlakók számára, javítják az általános közérzetet, sőt egészségmegőrző hatásuk is van, így emelve az életszínvonalat is.

Később az általa vezetett rövid ötletelés-workshopon a hallgatók arra keresték a választ, hogy vajon hogyan lehet közel hozni a lakosság és a döntéshozók számára a klímaváltozás okozta veszélyeket, illetve hogyan lehetne fontossá és szerethetővé tenni az ezek megelőzését szolgáló intézkedéseket.

Az este prezentációit megtalálod a KIK tudástárában! Ha még nem vagy a KIK - KlímaInnovációs Közösség tagja, regisztrálj, hogy időben értesülj programjainkról!
 

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Fenntarthatóbb városi rendszerek

Fenntarthatóbb városi rendszerek