Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

KIK CliMates #4 Beszámoló

2015. szeptember 23

De maradjunk a realitások talaján. Sajnos az élelmiszer hulladék mennyisége nem csökkenthető nullára, akármennyire szeretnénk. De a Green Social & KIK-CliMates közös angol nyelven megrendezésre kerülő estjén bemutatkoztak olyan cégek, szervezetek, akik azon dolgoznak, hogyan lehet minimalizálni a kidobott élelmiszer mennyiségét.

A 4. KIK CliMates angol nyelven jelentkezett, és az élelmiszer hulladék csökkentésének lehetőségeit járta körbe. 

Előadóink 

Az első magyarországi "zero waste" termékeket árusító bolt, a NoPack, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Natura Hill, Biofilter Zrt. mesélt arról, mit tesznek az élelmiszer hulladék mennyiségének csökkentéséért.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Cseh BalázsCseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alapítója . A non-profit szervezet axon dolgozik, hogy utat találjon a keletkezett felesleges élelmiszer és az arra rászorulók között Magyarországon.

"Célunk, hogy az élelmiszer-feleslegek összegyűjtésével és szétosztásával csökkentsük a szegénységet"

2006-ban, 1 évvel az alapítás után a European Federation of Food Banks szakmai szervezet teljes jogú tagja left. A Magyar Élelmiszerbank fő aktivitása non-profit, és a szupermarketekben keletkező felesleg express disztribúciójával és nagykereskedelmével foglalkozik.

 

Biofilter Zrt.

Simon Anita, Biofilter Zrt.

Simon Anita, a Biofilter Zrt. ügyvezetője elmondta: A BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt. egy bioenergetikai szektorban tevékenykedő környezetvédelmi szociális vállalat. 1990-ben alakult, mára már országos begyűjtési és nemzetközi feldolgozói hálózattal rendelkezik.

A Biofilter Környezetvédelmi Zrt. fő profilja a bioenergia szektor másodgenerációs, szerves alapanyagokkal történő ellátása az általa begyűjtött hulladékok, illetve állati melléktermékek komplex, inverz logisztikai folyamatának megvalósításával. A használt sütőolaj begyűjtése, feldolgozása,  a tisztított növényi olajok importja biztosítja a magyarországi és a környező országokbeli biodízel üzemek alapanyag ellátását.

Fő profilunk továbbá a HoReCa és FMCG területről való élelmiszerhulladékoklejárt fogyaszthatóságú élelmiszerek (állati melléktermékek), illetve a forgalomba nem hozható állati  eredetű melléktermékek és növényi eredetű hulladékok begyűjtése, feldolgozása és szállítása a biogázt előállító üzemekbe. Tagjai vagyunk – Magyarországot képviselve – annak a Belgiumban székelő, 600 taggal rendelkező szervezetnek, amely az Európai Uniós tagállamok környezetvédelmi vállalkozásait tömöríti.

Natura Hill Zebegény

Hodik Adrienn, Natura Hill, ZebegényHodik Adrienn a Natura Hill Zebegény tulajdonosa mesélt ökológiai szemléletű birtokuk, a Dunakanyar talán legszebb részén, a festői szépségű Zebegény volt szőlőhegyén elhelyezkedő birtokukról, aminek minden szegletét a fenntarthatóság figyelembevételével tervezték.

"A Natura Hill koncepcióját minden vetületében átjárja a fenntarthatóságra való törekvés. Az épület kialakításánál elsődleges szempont volt az energiahatékonyság – házaink magas szinten szigeteltek; korszerű, de mégis természetes anyagokból épültek. A fűtést és a klimatizálást egyaránt geotermikus hőszivattyús rendszer végzi. A fűtésre és a hűtésre egyaránt a falak felületeit használjuk, amivel kisebb felületi hőmérséklet mellett is komfortos hőérzetet érünk el. A mindig friss belső levegőről hővisszanyerő szellőztető rendszer gondoskodik, így az értékes energia szellőzéskor sem megy kárba. A forró nyári napokon a gépészeti rendszerrel tökéletesen együttműködnek az automatizált zsaluzia árnyékolók.

Tisztítószereink könnyen lebomló természetes alapanyagokból készülnek. A beépített csaptelepek a lehető legkevesebb értékes ivóvizet használják, és a biológiai tisztításon átesett szennyvizet a későbbiekben mezőgazdasági célra újrahasznosítjuk. Az összes hulladékot szelektíven gyűjtjük, a növényi szerves anyagokat komposztálás után táptalajként juttatjuk vissza a természetbe.

A menü kialakításánál szinte kizárólag helyben előállított termékeket használtunk fel. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy saját birtokunk javai mellett a Duna, a Börzsöny és az Ipoly völgye terményei és állatállománya bőséges választékot szolgáltat vendégeink változatos és egészséges étkezéséhez. Kiváló kapcsolatot ápolunk a szomszédos gazdákkal és tanyákkal, akiktől mindig friss és ízletes termékeket tudunk az asztalra tenni."

http://naturahill.hu 

noPack

Márk Monostori-Kalovits , noPackAz első magyarországi zero waste termékeket árusító bolt, a NoPack Budaörsön találta meg telephelyét. Az alapító, Márk Monostori-Kalovits mesélt a boltról.

"Magyarországon évente közel kétmillió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ez fejenként 180 kilogramm, amely tehát azt jelenti, hogy, 180 kilogrammnyi megtermelt élelmiszer, a munka, amellyel megtermelték, az energia amelyet a termelés során felhasználtak, mind kárba vész. Nem beszélve a globális kereskedelem okozta mérhetetlen károsanyag-kibocsátásról.
Mi a noPack csapatánál ezen szeretnénk változtatni. Ezért hoztuk létre boltunkat, mely felelősen és etikusan működik, figyelembe veszi a termelők és a vevők igényeit és lehetőségeit, és odafigyel a társadalom és a környezet értékeire és óvja azt."

http://www.nopack.hu

 

Köszönjük előadóinknak az izgalmas előadásokat, és az érdeklődőknek, hogy teltházas volt a KIK CliMates és GreenSocial közös estje. 

Az előadásokat KIK tagok belépés után letölthetik a Tudás menüpont alatt.

Rendezvény fotókért látogass el Facebook oldalunkra

 


Hamarosan jön a KIK CliMates #5, témája: Sustainable City Solutions. Ne maradj le, iratkozz fel hírlevelünkre a www.klimainnovacio.hu oldalon!