Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

CitIQ Smart City üzleti ötletverseny

CitIQ Smart City üzleti ötletverseny

Climate-KIC Accelerator Program
Budapest, 2015. november 25.

 

FELHÍVÁS

Az  Európa Uniós hátterű Climate-KIC nevében, a PANNON Pro Innovációs Kft. üzleti ötletversenyt hirdet

CitIQ Smart City - intelligens város

témakörben magyarországi székhelyű vállalkozók és, magánszemélyek, mint ötletgazdák számára. Az ötletverseny

a Climate-KIC Accelerator Program

keretében valósul meg, amely során a pályázók üzleti inkubációt is kapnak. A program szakmai partnerei:

IBM Magyarországi Kft. és BME Sensor Hub

 

TÉMAKÖRÖK

 

Az intelligens város témakörben a következő témák kapcsán várjuk az innovatív üzleti ötleteket (a felsorolás nem korlátozó, inkább ötletadó):

 • elektromos járművek (gépjármű, kerékpár, egyéb városi közlekedési eszközök),
 • energiatermelő berendezések,
 • világító testek,
 • épületgépészeti eszközök,
 • forgalomszabályozás,
 • hatékony parkolás,
 • szenzortechnológiák.

A verseny fókusza nem kizárólag technológiai, hanem várjuk azon közösségi megoldások és szolgáltatások jelentkezését is, melyek hatékonyabbá teszik a város működését, (megosztáson alapuló szolgáltatások), például segítenek a városi szennyezettség, zsúfoltság és közlekedési káosz, valamint a közösségi közlekedés kihívásainak orvoslásában.

A CitIQ Smart City üzleti ötletversenyre jelenleg tervszinten létező, de nemzetközi piacokon exponenciális fejlődési potenciállal rendelkező innovációk jelentkezését várjuk. Nem jelent hátrányt, ha a prototípus még nem készült el, amennyiben az ötletgazda nyitott a szakértői csapat összeállítására és az ötlet továbbfejlesztésére. Az angol nyelvtudás viszont minimum követelmény.

 

ÉRTÉKELÉS

 

Az ötletek értékelése az alábbi 5 szempont alapján történik:

 • innovációs potenciál;
 • piaci potenciál (nemzetközi);
 • munkahely-teremtési képesség;
 • szakértő csapat erőssége, felkészültsége;
 • üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentési potenciál (climate impact).

A beérkező ötleteket szakmai zsűri bírálja el, amely zsűriben a PannonPro, az IBM Magyarország és a BME SensorHUB képviselői vesznek részt.

 

INKUBÁCIÓ

 

Az ötletverseny legjobb 10 jelentkezője bekerül a Climate-KIC Accelerator Programba, melynek során 2015. december – 2016. február időszakban üzletfejlesztési tréningek sorozatán vesznek részt.

A program értéke:  45 000 euró.

 

JELENTKEZÉS

 

Jelentkezni itt a www.klimainnovacio.hu/citiq oldalon keresztül, a jobb felső sarokban található, angol nyelvű jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével lehet. 
Kérjük az „Ötletverseny” jelmondatot is tüntesd fel a jelentkezési lapon. 

Jelentkezési lapok visszaküldési címe: smartcity@ppis.hu
Jelentkezési határidő: 2015. december 13., vasárnap éjfél

 

NE GONDOLKODJ! JELENTKEZZ!

 

PARTNEREK

 

Az ötletverseny kiemelt stratégiai partnerei: 

 

IBM Magyarország

Az ötletverseny szakmai partnereként biztosítja a programban résztvevő startupok részére a mentorálási támogatást, továbbá kapcsolódó diszeminációt. A cég a projekt jellegétől függően az ötlet tesztelésére is lehetőséget ad nagy teljesítményű számítógépes rendszerén. Az IBM Magyarország a hazai technológiai piac meghatározó szereplője. Az 1936-ban alapított cég az IBM megoldások teljes választékát kínálja itthon, legyen szó felhő, analitikai, mobil, közösségi üzleti vagy IT biztonsági termékekről, szolgáltatásokról. A vállalat befektetőként és munkaadóként is fontos szereplője a magyar gazdaságnak; szerteágazó felsőoktatási, önkormányzati, szakmai és civil kapcsolatai révén fontos társadalmi ügyek előremozdítója.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék és a SensorHUB keretrendszer

A SensorHUB egy adatelemző, adat értékesítő és kiszolgáló platform, amely a különféle szakterületek és alkalmazási területek adatgyűjtését és kezelését teszi hatékonnyá. Szakterületekre példa a jármű, közlekedés, egészségügy, gyártósorok, vagy okos városok. A SensorHUB koncepció és keretrendszer több ipari és EU projekt keretében került és kerül folyamatosan felhasználásra.  A BME munkatársai az ígéretes ötletek fejlesztését segítik a SensorHUB fejlesztési környezetet bemutatásával és alkalmazásával, valamint a tréningek során szakmai előadásokkal.

Ez a szoftver keretrendszer teszi lehetővé többek között, hogy az utcai közvilágítás infrastruktúrája az okos város gerince legyen. Az angol EnLight® cég által vezetett a Climate-KIC SOLSUN (Sustainable Outdoor Lighting and Sensory Urban Network) projekt Budapesten fogja bemutatni, hogy hogyan lehet fenntartható módon és költséghatékonyan kiépíteni az intelligens városi infrastruktúrát.

SOLSUN Különdíj
A versenyre beérkezett, a SOLSUN projekt szempontjából releváns ötletek meghívást nyerhetnek egy jövő évi hackathonra, amely az új infrastruktúra és hálózat kihasználására keres megoldásokat a szenzorok, applikációk és big data irányából. 

 

Az ötletverseny szervezője:

 

PANNON Pro Innovációs Kft. 

A Climate-KIC európai tudás- és innovációs közösség magyarországi vezetőjeként a PANNON Pro együttműködő partnerei számára hozzáférést biztosít dedikált innovációs forrásokhoz és a Climate-KIC szerteágazó, akadémiai, üzleti és szakpolitikai területeket lefedő partneri hálózatához is. Célja, hogy széles körben elérhetővé tegye a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez szükséges szaktudást és elősegítse innovatív termékek, szolgáltatások piacra jutását.  (www.ppis.hu).

 

KAPCSOLAT

 

A verseny kapcsolattartója: Miskolczy Csaba

E-mail címe: smartcity@ppis.hu

Program és jelentkezés: www.klimainnovacio.hu/citiq

 

 

Letölthető anyagok