
EIT FOOD CHALLENGE LABS
Ötletelés és prototípus építés az élelmiszeripar valós kihívásaira válaszolva
Csatlakozz az EIT Food Challenge Labs eseménysorozathoz és ismerd meg az élelmiszeripar valós kihívásait, ötletelj lehetséges innovatív megoldásokról, fejleszd tovább ötletedet és nyerj további üzletfejlesztést!
Téma:
A fesztiválok cateringjének zöldítése, fenntarthatóbbá tétele.
Kihívások:
- Élelmiszerhulladék csökkentés
- Fesztivált szervezők ösztönzése
- Fenntartható élelmiszer alapanyagok
- Élelmiszer karbonlábnyom csökkentése
- Szemléletformálás
Program:
A Challenge Labs célja, hogy valós élelmiszeripari problémákra, innovatív megoldásokat találjanak a különböző területről érkező jelentkezők 3-7 fős csapatokban. A programban résztvevők a későbbiek folyamán folytathatják a közös munkát és akár az EIT Food nemzetközi startup programjaiba is jelentkezhetnek. A kutatást, ötletelést és koncepció alkotást tapasztalt design thinking és service design trainerek vezetik. A program második felére iparági mentorok is csatlakoznak, akik visszajelzést adnak a koncepció kapcsán. A program elemei:
KUTATÁS
- A kihívások ismertetése, csoportok kialakítása
- Az innovációs folyamat megértése, új módszerek elsajátítása, különböző tervezői eszközök kipróbálása a gyakorlatban
- Kutatási kérdések kidolgozása minden csapat számára az általuk meghatározott témában
ÖTLETELÉS (Ideation, Prototyping)
- Kutatási eredmények feldolgozása
- Ötletelés
- Koncepció vázlatok kidolgozása
- Prototípusok elkészítése
KONCEPCIÓ
- A mentorok visszajelzései alapján a koncepciók fejlesztése
- Pitch felkészítés
PITCH VERSENY
- A projekt prezentálása a szakmai zsűri előtt
- Nyeremény: a legjobb csapatokat Sziget Fesztivál és Strand Fesztivál belépőkkel jutalmazzuk
Milyen előnyökkel jár az eseményen való részvétel?
✅ az innovációtervezéshez használt design thinking és service design módszerek és eszközök megismerése
✅ az élelmiszeripart alakító üzleti trendek megismerése
✅ iparági szakértőkkel való konzultáció
✅ a nyertes csapatok fesztivál belépőkkel ünnepelhetnek, szakmai különdíjakat is el lehet nyerni
✅ hasonló érdeklődésű emberekkel, 3-7 fős csapatokban dolgozhatsz együtt
✅ lehetőség az EIT Food startup programokba tovább vinni az ötletet
✅ lehetőség az EIT Food Challenge Labs Central Eastern Europe nemzetközi versenyére ajánlást szerezni, ahol a nyertes csapat vállalkozásfejlesztési támogatásban részesül
Részletek:
- Dátum:
- 2022. július 21-22.
- Helyszín: KPMG
- Esemény nyelve: magyar
- Részvételi szabályzatot itt találod, ami kiemelten fontos:
- A jelentkezéssel elfogadod, hogy a teljes programon részt veszel és aktívan közreműködsz a csapatmunkában, hogy valóban hatékony és eredményes folyamatban legyen részed
Kik jelentkezhetnek?
- Alap, mesterképzéses, doktorandusz vagy már végzett hallgatók, akik elsősorban az alábbi területeken jártasak: táplálkozás, biotechnológia, mezőgazdaság, élelmiszer-tudományok, informatika, üzleti tanulmányok vagy pszichológia
- Bárki, aki érdeklődik az élelmiszeripar iránt és úgy érzi, hogy tudása és készségei értékesek lehetnek a tervezési folyamat során
- Az eseményre egyénileg kell jelentkezni (tehát nem csapatok jelentkezését várjuk) és a jelentkezési lap alapján a szervezők alakítják ki a csapatbeosztást
Mentorok és támogatók:
KPMG
A KPMG Magyarország egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaságaként elkötelezett az üzleti hatékonyság fejlesztése mellett. Számos aktivitás mellett ESG (Environmental, Social, Governance) szemléletet követve segítik ügyfeleiket a fenntarthatósági kockázatok elkerülésében, a létrehozott gazdasági, környezeti és társadalmi értékek maximalizálásában. Emellett pedig évek óta támogatják GreenTech oktatási programjainkat és az idei évben a Challenge Labs hazai versenyének is ők biztosítanak teret.
The Planteen
Az ország első 100%-ban növényi-alapú kantinja és kávézója, a The Planteen, nemcsak az esemény szakmai támogatója, de az ebédmenüt is ők állítják össze az esemény mindkét napjára! Fantasztikus, szezonális menüre számíthattok, melynek tervezésénél a lokalitás és fenntarthatóság elsődleges szempontok! Látogassatok el hozzájuk a Graphisoft Park U1 épületébe, vagy kapjatok fel egy ebédet útközben a frissen nyílt Real Food by The Planteen üzletükben a Fény utca és Lövőház utca sarkán!
Földi Barbara - ReCreativity
Csomagolásmentes bolt és közösségi tér azok számára, akiknek élete a fenntarthatóság és azoknak, akik csak most ismerkednek vele, ez a Deka Deli. És aki barátnőjével, Leányváry Anettel megálmodta és életre hívta, Földi Barbara. Barbara nemcsak társtulajdonos, de trénerként, facilitátorként képzéseket is szervez és tart fenntarthatóság témában, egészen biztosan számíthattok rá mentorként az ötleteitek fejlesztésében!
Jelentkezés folyamata:
1. A jelentkezést megnyitottuk! Ha érdeklődsz a program iránt töltsd ki a "Jelentkezem" formot, kérdés esetén írj nekünk: startup@ppis.hu
2. Július első felében visszajelzünk, kiválasztást nyertél-e
3. Július második felében kezdetét veszi az EIT Food Challenge Labs
Nézd meg a 2019-es lengyel Challenge Labs összefoglalóját!
|
A program az EIT Food támogatásával valósul meg. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet élelmiszer-szakterülettel foglalkozó, tudományos és innovációs közössége az EIT Food, melynek a magyarországi Hub tevékenységét - melyet a Campden BRI Magyarország végez - 2021-től a PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. vállalkozásfejlesztési tevékenységével támogatja. Oktatási és innovációs tevékenységek kapcsán a Campden BRI Magyarország, míg startup programok esetén a PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. az elsődleges kapcsolattartó. Az EIT Food hozzájárul a fenntartható gazdasági növekedéshez azáltal, hogy startupokat és innovátorokat támogat ötletük megvalósításában számos, élelmiszeriparra és mezőgazdasági területre fókuszáló oktatási (például RIS Fellowships), innovációs és vállalkozásfejlesztési programja során.
Tudj meg többet az EIT-ról, EIT RIS-ről és EIT Food-ról: https://klimainnovacio.hu/hu/eit-food