Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Journey testközelből

2018. január 26

Íme egy kis kedvcsináló a Journeyre való jelentkezéshez.

Bauer Dorka a CEU Environmental Science and Policy mesterszakos hallgatója tavaly részt vett a Journey nyári egyetemen. Az alábbiakban röviden beszámol élményeiről, tapasztalatairól. Találkozhattok vele február 12-én is az este 6kor kezdődő Info estünkön az Anker Business Centerben.

És ne feledjétek: a jelentkezési határidő február 18!

„A tavalyi Journey első turnusában vettem részt Cipruson és Bulgáriában. Cipruson két hetet töltöttünk a 36 fős csoportunkkal, majd Bulgáriában már csatlakozott hozzánk a második Journey is, így az utolsó héten közel nyolcvanan ismerkedtünk a klímavédelemmel és a start-upok világával. Mind a közösségi, mind pedig a szakmai része a programnak rendkívül izgalmas és érdekes újdonságokat tartogatott a résztvevőknek.

A 36 fős csoportunk a világ minden pontjáról érkezett, különböző szakmai háttérrel. Voltak európai, dél-amerikai, afrikai, ázsiai és ausztrál résztvevők is. Számomra talán ez volt az egyik legérdekesebb része a Journeynek. A teljes csoportból az első héten 4-5 fős csapatok alakultak, mindegyik egy-egy klímainnovációs ötleten kezdett el dolgozni. Az én csapatom különösen színes volt, 3 kontinens és 4 fajta különböző hátterű szakemberből állt össze, hogy a fenntartható fogyasztás ösztönzésére találjunk megoldást. Úgy gondolom, hogy az általunk prezentált ötlet egy rendkívül jól kigondolt, és könnyen megvalósítható projekt. Az E-commerce egy, a ruházati nagyvállalatoktól vásárolt tárgyak karbon semlegesítésével foglalkozik. A későbbiekben mind a négyünknek a tervei között szerepel a projekt tényleges megvalósítása.

Az együtt töltött szabadidő is mindig nagyon izgalmasan telt. Azt hiszem, egyértelmű, hogy a hosszas munkanapok után mindegyikünk egyenesen rohant a tenger hullámai közé. Persze a gyors csobbanást sokszor követte a kemény munka folytatása, egy halloumi tál felett. Az biztos, hogy életre szóló barátságok kötődtek ezen a szigeten, és a Journey befejezése óta is napi szinten tartjuk a kapcsolatot egymással. Sőt! Novemberben, a csapat nagy része részt vett a rotterdami alumni találkozón is.

A Journey szakmai része szintén professzionális és rendkívül inspiráló volt. Politológusként, számomra az üzleti „tananyag” legnagyobb része újdonság volt. Viszont a mentoraink mindig szívesen segítettek amennyiben valahol elakadtunk. A Journey résztvevők problémákkal, kihívásokkal érkeznek és a megoldásokat együtt dolgozzák ki. Nekem nagyon tetszett ez a hozzáállás, és az is, ahogy csapatokat összeállították. Számtalan kreatív start-up ötlettel ismerkedhettünk meg a három hét alatt, illetve nagyon sok hasznos eszköznek a használatát sajátíthattuk el a rendkívül felkészült szakemberektől (Pl.: Business Model Canvas, Climate Impact Assessment, látványos prezentációk készítése, stb.) Számomra az egyik leghasznosabb a pitchre való felkészítés és annak gyakorlása volt. Ennek köszönhetően három hónappal később sikeresen prezentálhattam a Climate Launchpad program alatt kifejlesztett ötletünket a nemzetközi döntőn, szintén Cipruson.

Számomra az is nagyon fontos része volt a programnak, hogy a központjában a klímaváltozás és az általa okozott kihívások állt. Rendkívül érdekes volt ezekre üzleti megoldásokat találni.

Bár törekedtem arra, hogy visszaadjam az élményeim egy részét, rendkívül nehéz leírni, hogy mennyire jó élmény volt ez a három hét számomra. Az utolsó napon az egyik coachunk jól fogalmazta meg: „Ez egy olyan kincs, amit csak a résztvevők tudnak értelmezni, és ahhoz hogy valaki megértse, nincs más választása, mint jelentkezni a programra!””