Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

KIK CliMates #6 beszámoló

2015. november 23

CliMates #6 beszámoló

A KlímaInnovációs Közösség estjein volt már szó fenntartható városi rendszerekről, klímaadaptív várostervezésről, az élelmiszer hulladékról, fenntartható mobilitásról, szelektív hulladékgazdálkodásról. A 6. KIK CliMates Est keretében ezúttal a karbonlábnyom témáját jártuk körül a Be-novative és a GreenDependent Egyesület együttműködésével.

A GreenDependent képviseletében Vadovics Kristóf bemutatta az egyesület működését, irányelveit és céljait, valamint bővebben beszámolt a már hagyománnyá vált gyümölcsfa telepítésről és annak jótékony hatásairól. A fákat legutóbb kisgyerekek segítségével ültették el oktatási intézmények kertjeiben, de ezen kívül a fákkal való semlegesítést alkalmazták már közösségi kertekben, városi parkokban és rászorulók kertjeiben is - nagy segítség ez, hiszen a fák nem csak a széndioxid semlegesítésben segítenek, hanem termésük miatt hasznosak is. Vadovics Kristóf előadásában továbbá azt is bemutatta, hogy az egyesület eseményei hogyan szervezhetők minél környezettudatosabban, például eldobható evőeszközök és árampazarlás mellőzésével, a közeli élelmiszer beszállítókat előnyben részesíteni, valamint csökkenteni a nyomtatott szóróanyagok mennyiségét. 

Áttörő, innovatív megoldások. Ezt a témát járta körül Várnagy Priszcilla, a Be-novative ügyvezető igazgatója. Előadásában a kreatív ötletek fontosságáról beszélt, illetve vázolta stratégiáját arra nézve, hogy cégük hogyan csökkentheti a világ karbonlábnyomát. A hatékony és energiatakarékos folyamatok és a tudás megosztása közelebb visz egy klímatudatos világ működése felé.

A Be-novative ötletversenyében izgalmas megoldási javaslatokkal álltak elő a résztvevők arra a kérdésre keresve a választ, hogy "Hogyan lehet minél több embert motiválni arra, hogy csökkentse a karbon-lábnyomát?"

Íme az ötletek közül néhány: 

  • A hulladékkezelési díj beépítése a termékek árába, igy mindenki annyit fizet, amennyit fogyaszt
  • a fiatalokat jól meg lehet fogni a fesztiválokon: a Sziget szervezőit azzal megkeresi, hogy a Szigeten minél több lehetőség legyen minimális karbon-lábnyomúként élni egy hétig - utána videó erről
  • Minden terméken feltuntetni a co2 eqv kibocsátást
  • Szemlélet formáló applikáció kidolgozása a sikeres játék trendek analogiajara, ami a játékk hevében a cél felé haladva tudat alatt formál.
  • Köztereken a kijelzők mutassák az adott CO2 terhelést és tippet a csökkentésre.

Az előadás részletes anyagait Tudás menüpontunk alatt találod meg!
A rendezvény fotóiért látogass el Facebook oldalunkra!