Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Lehet zöld(ebb) egy repülőtér? - beszámoló a második CliMate Brunchról

2015. november 20

Lehet zöld(ebb) egy repülőtér?

A Greenairport a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működő cégeknek indított partnerségi program, melynek célja a repülőtér környezetvédelmi teljesítményének átfogó javítása. Kis Ferenc elmondta, hogy a program elindításának hátterében a kizárólag 
szóló ún. Airport Carbon Accreditation (Repülőtérierek Karbon Akkreditáció) program áll, melynek a Budapest Airport már ötödik éve részese, és most jött el az idő arra, hogy a repülőtéren működő partnervállalatokat is bevonják a klímavédelmi törekvésekbe. 

Anno az ötvenes években, a budapesti repülőtér építésekor még nem volt lényeges szempont az energiahatékony működés és a környezetvédelem, ezért jó pár dolgot át kellett gondolni a klímavédelem jegyében. Ennek a munkának a sikerét jól mutatja, hogy a Budapest Airport az elmúlt években létesítményeinek és folyamatainak korszerűsítésével földgázfelhasználását több, mint 40, áramfelhasználását pedig 16 %-kal csökkentette, miközben a hulladék újrahasznosítás 21%-ról 67%-ra nőtt. Ha belegondolunk, hogy az évente, kb. Magyarország lakosságának megfelelő számú utas mennyi szemetet termel, ez igazán nagyszerű eredmény. 

A Greenairport program keretében tehát a repülőtér üzemeltetői a partnercégeket is bevonták a karbonlábnyom csökkentése érdekében végzett munkába: ezért a közös célért dolgozik ma együtt többek között a Főtaxi, a Heinemann Duty Free, vagy a Lufthansa Technik Budapest. A csatlakozó szervezetek összesen több mint 12000 munkavállalót foglalkoztatnak, ez a bérlői áramfogyasztók 30%-át teszi ki.   

A programhoz való csatlakozás előnyeit többek között a negyedéves partnertalálkozók, a különböző környezetvédelmi oktatási és kommunikációs anyagokhoz való hozzáférés,  közös sajtóesemények és PR jelentik, illetve folyamatos szakértői támogatás továbbá pályázati lehetőség az Éves Díjátadó Gálán való részvételre.

A Greenairport program az utasok számára is megismerhető, ugyanis a környezetvédelmi kezdeményezéseket a repülőtéren található Az utasokat a reptéri tájékoztató felületeken is közzéteszik, így annak szemléletformáló hatása sem elhanyagolható.