Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

LEHET ZÖLD(EBB) EGY REPÜLŐTÉR? - BESZÁMOLÓ A MÁSODIK CLIMATE BRUNCHRÓL

2015. november 16

CliMate Brunch #2


November 9-én második alkalommal rendezte meg a PANNON Pro Innovations Kft, a Climate-KIC hazai partnere a CliMate Brunchot.

Ezúttal meghívott előadónk Kis Ferenc, a Budapest Airport Környezetvédelmi vezetője volt, aki a Greenairport Program példáján keresztül mutatta be hogyan lehet összefogni a környezeti teljesítmény javítását célzó intézkedések megvalósítása érdekében Magyarországon. 

A Greenairport a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működő cégeknek indított partnerségi program, melynek célja a repülőtér környezetvédelmi teljesítményének átfogó javítása. Kis Ferenc elmondta, hogy a program elindításának hátterében a kizárólag repülőtereknek szóló, ún. Airport Carbon Accreditation (Repülőtérierek Karbon Akkreditáció) program áll, melynek a Budapest Airport már ötödik éve részese, és most jött el az idő arra, hogy a repülőtéren működő partnervállalatokat is bevonják a klímavédelmi törekvésekbe. 

A környezetvédelmi vezető kitért arra is, hogy anno az ötvenes években, a budapesti repülőtér építésekor még nem volt lényeges szempont az energiahatékony működés és a környezetvédelem, ezért jó pár dolgot át kellett gondolni a klímavédelem jegyében. Ennek a munkának a sikerét jól mutatja, hogy a Budapest Airport az elmúlt években létesítményeinek és folyamatainak korszerűsítésével földgázfelhasználását több, mint 40, áramfelhasználását pedig 16 %-kal csökkentette, miközben a hulladék újrahasznosítás 21%-ról 67%-ra nőtt. Ha belegondolunk, hogy az évente, kb. Magyarország lakosságának megfelelő számú utas mennyi szemetet termel, ez igazán nagyszerű eredmény. 

A Greenairport program keretében tehát a repülőtér üzemeltetői a partnercégeket is bevonták a karbonlábnyom csökkentése érdekében végzett munkába: ezért a közös célért dolgozik ma együtt többek között a Főtaxi, a Heinemann Duty Free, vagy a Lufthansa Technik Budapest. A csatlakozó szervezetek összesen több, mint 12000 munkavállalót foglalkoztatnak, ez a bérlői áramfogyasztók 30%-át teszi ki.   

A programhoz való csatlakozás előnyeit többek között a negyedéves partnertalálkozók, a különböző környezetvédelmi oktatási és kommunikációs anyagokhoz való hozzáférés,  közös sajtóesemények és PR jelentik, illetve folyamatos szakértői támogatás, továbbá pályázati lehetőség az Éves Díjátadó Gálán való részvételre.

Kis Ferenc hangsúlyozta, hogy a Greenairport program az utasok számára is megismerhető, ugyanis a környezetvédelmi kezdeményezéseket a repülőtéren található tájékoztató felületeken is közzéteszik, így annak szemléletformáló hatása sem elhanyagolható.

Az előadást követően, a résztvevők ezután 2-3 percben bemutatkoztak, majd egy reggeli keretében ismerkedtek meg egymással. Az energia szektortól a gyártáson át, a catering, a bankszektor, kommunikáció, greentech és informatikai startupok, egy karbonlábnyom mérésével foglalkozó vállalkozás és a civil szektor is képviseltette magát. Bízunk benne, hogy ezen a reggelin is sok hasznosnak ígérkező új kapcsolat született.

A reggeli résztvevőinek ajánlásai:

"Vezetőként munkatársaimtól és partnerimtől a lényegre törő és hatékony munkavégzést várom el. A rendezvény ezt adja nekem, köszönöm a lehetőséget, a következő rendezvényre is veletek tartok." Kocsis Frigyes - ENERGRADE Kft.

"Nagyon "otthon" éreztem magam: hozzám hasonló, zöld gondolkodású, lelkes, tenni akaró emberek vettek körül. Inspiráló volt szakmailag és szellemileg is!" - Kovásznai Szász Réka, GreenVision.hu

"Szerintem nagyon hasznos és jó rendezvény a Climate Brunch! Érdemes összehozni hasonló hozzáállású, a környezetvédelmet és fenntarthatóságot így vagy úgy szem előtt tartó cégeket - nem csak a lehetséges együttműködések, partnerségek köttetése miatt, hanem a közösség általános erősítése érdekében is." Zámbó Csenge - HÁZIKÓ

A reggelin készült fotókért látogass el Facebook oldalunkra.