Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Faültetéssel a fenntarthatóságért

2015. november 09

Faültetéssel a fenntarthatóságért

A Pioneers into Practice (PiP) program célja, hogy elősegítse az alacsony széndioxid kibocsátással működő, versenyképes európai gazdaság kialakulását. Ennek érdekében klímaváltozással és fenntarthatósággal foglalkozó szakértőket helyezünk el hazai és külföldi fogadó szervezeteknél egy-egy hónapra.

A program során a résztvevő szakértők csoportos feladatok keretében egy-egy fenntarthatósággal kapcsolatos problémán is dolgoznak. A 2015-ös csoportok egyike a programban történt utazások során generált szén-dioxid kibocsátások kiszámítását, csökkentését és semlegesítését tűzte ki céljául. Ezt egyrészt szemléletformálással, másrészt pedig a GreenDependent Egyesülettel együttműködve magyar őshonos gyümölcsfák ültetésével érik el.

A csapat számításai szerint 2015 során a programban résztvevő 47 fő nemzetközi utazásai révén hozzávetőleg 20 tonna szén-dioxidot bocsátott ki.
A CO2 semlegesítési akcióban 27 szakértő és két fogadó szervezet vett részt, összesen 120 fa örökbefogadásával. A fák évente átlagosan 2,4 tonna szén-dioxidot képesek megkötni, így az utazások során keletkezett teljes idei kibocsátását a fák kevesebb, mint tíz év alatt semlegesítik.

A fák elültetését az elmúlt hétvégén kezdtük, egy budapesti gyermekotthon udvarán. 10 alma-, barack-, körte-, mogyoró-, boróka- és szilvafát ültettek el az összegyűlt szakértők a gyerekekkel közösen. A gyerekek lelkesedését látva biztosak lehetünk benne, hogy a fák jó kezekbe kerültek és hogy az elkövetkezendő években termőre fordulnak. A gyerekek a hétvégén nem csak egy kellemes napot tölthettek a szabadban, de sokat tanultak a kertészkedés, gyümölcstermesztés alapjairól is.

A további fák ültetése a következő napokban-hetekben különböző helyszíneken folytatódik.

Külön öröm számunkra, hogy a novemberben elültetett fák nem csupán a szén-dioxidot fogják megkötni, de zöld, természeti élőhelyeket is biztosítanak és egyben helyi, fenntartható és egészséges élelmiszerforrást is nyújtanak új gazdáiknak - akik közben az őshonos gyümölcsfajtákkal is megismerkednek, és segítik fennmaradásukat. 

Kapcsolat:

GreenDependent Egyesület
Vadovics Edina
telefon: 20/512 1887
e-mail: info@greendependent.org