Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Új generációs cleantech start-upok versenye a 2015 Európa legjobb klíma vállalkozása címért

2015. október 27

Új generációs cleantech start-upok versenye a Climate- KIC vállalkozói megmérettetése a 2015 Európa legjobb klíma vállalkozása címért

A vállalkozások megmérettetésének házigazdája a Climate-KIC, az Európai Unió legfőbb klímainnovációs kezdeményezője. Az esemény versenyzői a Climate-KIC Accelerator programjából kerültek ki, egyesítve és segítve ezzel a cleantech vállalkozókat eljutni az ötlettől egészen a start-upig. A hagyományokhoz híven, a vállalkozói verseny a Climate-KIC éves innovációs fesztiválján kerül megrendezésre. A három napos konferencia összehozza a Climate-KIC közösséget, hogy megosszák egymással tudásukat és tapasztalataikat.

A hazai döntőtől a középdöntőig és a nagy döntőig
Miután Európa szerte az országok döntőiben kiválasztották a továbbjutókat, minden Climate-KIC régió kiválasztotta a két legjobb csapatát a saját Accelerator programjában, hogy részt vegyenek az október 28-i európai középdöntőben, ahol 23 start-up verseng majd egymással. Az európai döntőbe jutók lehetőséget kapnak, hogy prezentálhassák ötletüket egy szakértő zsűri előtt. A három legjobb csapat pénzjutalomban részesül, az első helyezett 40.000, a második 20.000, a harmadik helyezett (akit majd a közönség választ meg) pedig 5.000 eurót kap ötletéért.
A versenyzőkről ITT tájékozódhatsz.

A zsűri tagjai:
- Marga Hoek, a De Groene Zaak vezérigazgatója
- Pierre Nougé, az ECOSYS Group társalapítója és ügyvezetője
- Murray McCaig, az ArcTern Ventures ügyvezetője

Az éghajlatváltozás mint üzleti lehetőség
Mindegyik versenyzőben ott van a potenciál, hogy európai vezetővé válhasson, amint megfelelő kereskedelmi támogatást és figyelmet kap a klímaváltozás. Hero Prins a Climate-KIC válallkozói tevékenységeinek és szellemiségének igazgatója elmondta, hogy a Cleantech egyedülálló és egyúttal a legnagyobb vállalkozási is lehetőség a 21. században. Nem elképzelhetetlen, sőt reális terv 20 éven belül egy olyan világban élni, ahol az ipar és a fogyasztás tisztább és olcsóbb, feltéve, ha támogatjuk azokat a start-up ötleteket, melyek folyamatosan fejlődnek és megújulnak, valamint lebomló tisztító technológiát alkalmaznak. És pontosan ez az, amit a Climate-KIC vállalkozói szellemiségét jelenti.

Az elődöntők és a döntők programja:
28. szerda:
helyszín: Hyatt Regency Birmingham
15.00-17.00: a vállalkozói verseny elődöntője
17.00-18.00: a vállalkozói verseny kapcsolatépítő koccintása és a győztes kihirdetése

19. szerda:
helyszín: Birmingham Nemzeti Kongresszusi Központja
- 14.00-15.15: a döntő első szekciója
- 15-30-16.30: a döntő második szekciója
- 19.30-22.30: díjátadó ünnepség

Megoldási tervek a COP21-hez
A Climate-KIC is szeretne hozzájárulni a decemberi párizsi klímacsúcshoz. Így hát a vállalkozói verseny része egyúttal a Climate-KIC utazása a párizsi COP21-re, ahol a start-upok, ekkor már a Climate-KIC Acceleratorától is elnyerve a támogatást bizonyíthatják, hogy mennyi nyereséges lehetőség áll rendelkezésre a fenntartható jövőért. További információkért kattints IDE!

2014 győztesei
Az előző év győztesei bebizonyították, hogy az új generáció cleantech vállalkozói már most segíteneek, hogy egy alacsony szén-dioxid kibocsátású társadalomban éljünk. A győztes aQysta a közeljövőben kezd tömegtermelésbe, az ezüstérmes Nordic Power Converters a befektetési fordulót 2 millió dollárral zárta, a közönségdíjas ReDuse pedig jelentős finanszírozással zárt.
A 2014-es verseny győzteseiről információkat ITT találsz.

A Climate-KIC-ről
A Climate-KIC az Európai Unió legfőbb éghajlati innovációs kezdeményezője. A kontinens legnagyobb állami-magán fejlesztő partnerségének középpontjában az éghajlatváltozás csökkentése, illetve az ahhoz való alkalmazkodás áll. A Climate-KIC megjelenik mind a vállalatoknál, mind a felsőoktatási intézmények, valamint az állami szektorban is.
A szervezet székhelye Londonban található, innen tartja a kapcsolatot a regionális központokkal, akik a diákok és szakemberek oktatásával, továbbképzésével foglalkozik, hogy támogathassák az újonnan induló vállalkozásokat, illetve ötleteket, valamint összehozni a megfelelő partnereket a különböző innovációs projektekhez, hogy létrejöjjön egy kreatív tudásbázis, melyben az ötletek olyan termékek és szolgáltatások megvalósítását tűzik ki célul, amelyek segítenek enyhíteni az éghajlatváltozást, illetve segítik az ehhez való alkalmazkodást.
A Climate-KIC-et az Európai Unio szervezete, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatja.
A Climate-KIC-ről bővebben ITT olvashatsz.

További információkért a versenyről, kattints IDE!