Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Okos város megoldás Budapest részére

2015. szeptember 09

 

A két éves, a Climate-KIC európai innovációs partnerség által finanszírozott projekt konzorciumát az EnLight vezeti, és további tagok még a British Telecom, a Budapest Főváros Önkormányzata, a PANNON Pro Innovációs Kft. és a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Egy budai, a belvároshoz közel eső és alapos megfontolások alapján kiválasztott forgalmas útszakasz less majd az EnLight díjnyertes technológiájának budapesti bemutató helyszíne. Itt a meglévő közvilágítás felújításával lehetőség nyílik az energiafogyasztás és CO2 kibocsátás mérséklésére, valamint a közvilágítási infrastruktúra olyan növelhető hálózat részévé válik, ami nem világítás célú egyéb szenzorok és applikációk befogadására is képes. 

A projekt során szenzorok is telepítésre kerülnek, amelyek valós időben rögzítik a környezeti változókat, így például a levegő- és zajszennyezés vagy közlekedés információit. A gyűjtött adatok feldolgozást követően felhasználhatóak az energiafogyasztás mérséklése és a közlekedési torlódások kezelése céljából – ami a városi üvegház hatású gáz kibocsátás fő forrása.

David Aarons, az EnLight műszaki igazgatója szerint, “A SOLSUN a köz- és magánszektor, illetve az egyetemi partnerek tudására építő erős konzorcium, amely lehetővé teszi, hogy globálisan is hasznosítható eredményeket állítson elő. A projekt olyan technológiát prezentál, amely lehetővé teszi városok számára a CO2 kibocsátás csökkentését a már meglévő közvilágítási infrastruktúrára és szenzorokra, és az élenjáró EnTalkTM kommunikációs platformra építve. Ezáltal a városi infrastruktúrák fejlesztését és azok hatékony működését segíti elő magas, a fejlesztést gátló beruházási költség nélkül. Az “internet of things” technológia és szenzorok kombinált alkalmazása lehető teszi a költséghatékony okos város technológiák használatát, így biztosítva a terjeszkedő városok számára a jövőt.

Kókai Dóra, a fővárosi önkormányzat kollégája hozzátette, hogy “nagyon örülünk, hogy a SOLSUN projekt részesei lehetünk. Egy igazi okos Budapest kialakítása jelentősen fogja megváltoztatni a város működését, mind a vállalkozások és polgárok számára jelentős előnyöket hozva.”

A Solsunról bővebben: www.solsun.co.uk